Acasă » Termo » Piperea: Rominsolv va contesta o eventuală decizie care ar trimite RADET în faliment

Piperea: Rominsolv va contesta o eventuală decizie care ar trimite RADET în faliment

4 martie 2019
Cogenerare
Bogdan Tudorache

Judecătorul sindic s-ar putea pronunța – cel puțin teoretic – pe data de 8 martie pentru intrarea RADET în faliment, conform unor surse din piață. Dacă decizia va fi contestată de către administratorul Rominsolv la Curtea de apel, atunci, însă, falimentul se amână, susțin aceleași surse – fapt confirmat de administratorul Rominsolv pentru energynomics.ro. ”Vom contesta o astfel de decizie”, ne-a declarat Gheorghe Piperea.

În cadrul ultimei ședințe a acționarilor, planul vechi de fuziune prezentat de Rominsolv nu a fost votat de peste 99% din acționari. Cu toate acestea Rominsolv ar putea contesta decizia de pe 8 martie și astfel situația de incertitudine s-ar prelungi.

Sursele au adăugat că furnizarea către clienți nu va fi afectată în nici un fel. Totodată, RADET a făcut plăți sporadice, în cursul anului trecut, către ELCEN, însă nu din cuantumul datoriei istorice de 3,7 miliarde lei.

În același timp, sursele citate au declarat că se încearcă eliminarea Rominsolv, al cărui plan de reorganizare nu corespunde așteptărilor.

Gheorghe Piperea, administratorul Rominsolv, a declarat în exclusivitate pentru energynomics.ro: ”Cei 99% au cerut de fapt încă o dată prorogarea adunării creditorilor, în condițiile în care judecătorul ne-a obligat pe toți, iar pe mine chiar m-a sancționat cu o amendă de 1.500 de lei, să avem o adunare a creditorilor și un vot exprimat. Vot exprimat înseamnă Da sau Nu, fără ambiguități. Motivul pentru care am interpretat acest vot ca acceptare tacită a planului (de reorganizare) este următorul: și ANAF, și Elcen, sunt creditori publici… cu bani publici”. Piperea a explicat că jurisprudența obligă creditorii să recurgă la un test al investitorului, din care ar reieși pierderi mari în cazul falimentului RADET, adică în cazul respingerii planului actual prezentat de Rominsolv, atât pentru ANAF, cât și pentru ELCEN. Astfel, s-ar pierde banii publici, lucru cu care nimeni nu ar fi de acord, susține Piperea.

”Noi am ajutat ELCEN să nu se auto-detoneze. Pentru că dacă s-ar considera că votul lor a fost negativ, atunci ar intra în faliment și ELCEN – a cărui cifră de afaceri e dată în proporție de mai mult de două treimi de RADET”, a mai spus Piperea.

El susține că scoaterea Rominsolv din schemă ar fi cerută de creditori pentru acestora ”nu le convine” modul în care interpretează legea. Astfel, creditorii cer demonstrarea existenței unei surse de finanțare înainte de aprobarea planului de reorganizare, sursă care nu există în prezent.

”Au impresia că administratorul judiciar este avocatul lor. EI vor ca primăria (municipiului București) să fie de acord să plătească în contul RADET 1,2 miliarde de lei. Acest lucru nu este posibil”, a mai spus Piperea.

Mai multe amănunte în ediția de Primăvară a revistei energynomics.ro, care va fi lansată pe 27 martie.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *