Acasă » Electricitate » Pignoloni, Energy Strategy Summit: Trebuie să avem o strategie concretă pentru a atrage fonduri

Pignoloni, Energy Strategy Summit: Trebuie să avem o strategie concretă pentru a atrage fonduri

8 iulie 2020
Electricitate
Bogdan Tudorache

Pământul trece printr-o perioadă de încălzire globală; există mesaje inclusiv din partea oficialităților, precum Klaus Iohannis, care susțin că încălzirea globală este responsabilă pentru fenomene intense, precum inundațiile din ultima perioadă. Există o alternativă la decarbonizare? Trebuie să realizăm că trecem printr-o perioadă dificilă, care are loc pentru prima oară în istorie, susține Carlo Pignoloni, președintele Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA).

”Este important să ne amintim că există un impact la care trebuie să răspundem de urgență. Încălzirea globală este deja aici. Acum știm că facem rău planetei și trebuie să acționăm urgent pentru a limita nivelul pagubelor. Germania, cea mai importantă economie a Europei, a acționat deja în acest sens, renunță la cărbune, se bazează pe scheme importante pentru regenerabile și investește puternic în planurile viitoare. Producătorii cei mai importanți de autoturisme se îndreaptă tot mai mult către vehiculele electrice. Acum este momentul să acționăm”, a spus el, în cadrul Energy Strategy Summit 2020.

Domeniul electricității este în mod intrinsec cu mult mai complex decât cel al gazelor naturale sau al petrolului, inclusiv prin perspectiva tranziției, a alegerilor, a investițiilor. Gazul este important din perspectiva tranziției, însă, dacă țintim decarbonizarea, mai devreme sau mai târziu va trebui să renunțăm și la gaz.

”În acest moment, în România există oportunități multiple, această complexitate a sectorului electric fiind înțeleasă la nivelul UE și există multe fonduri disponibile. Mai trebuie clarificată strategia, pentru că există concurență în atragerea acestor fonduri. Directiva 944 este foarte importantă, atinge multiple fațete de business energetic, inclusiv distribuția, și trebuie adoptată în legislație. Tot lanțul electric trebuie adaptat la Green Deal”, a mai spus el.

”Privim cu optimism către faptul că acordurile bilaterale (PPA) au fost adoptate, știm că există anumite dificultăți în Parlament în adoptarea legii, dar este crucial să o adoptăm. Este important să privim mai ales din perspectiva consumatorilor. Consumatorul este protagonistul în alegerea serviciilor și determină aceste schimbări prin alegerile pe care le face”.

RWEA așteaptă ca PPA-urile să fie implementate. Totodată, RWEA susține inițiativele din Valea Jiului de tranziție energetică și recalificarea minerilor, posibil către alte segmente sprijinite de Green Deal, cum ar fi eolianul. ”Pentru noi este important să nu lăsăm pe nimeni în urmă, chiar dacă asta nu face parte din core-business-ul nostru”.

”Apoi, foarte importantă este flexibilitatea sistemului. Este parte a complexității la care m-am referit; în zone de electricitate este nevoie de investiții în rețea, pentru a o face mai puternică, pentru a permite dezvoltările ulterioare. Stocarea este de asemenea foarte importantă, hidrogenul este important, chiar dacă din punct de vedere economic este mai greu de sprijinit. Sunt multe de făcut și trebuie să avem un plan concret pentru a realiza aceste investiții, mai ales în regenerabile”, a adăugat el.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.