Acasă » Electricitate » Piețele spot de energie din România şi Bulgaria au fost cuplate

Piețele spot de energie din România şi Bulgaria au fost cuplate

28 octombrie 2021
Electricitate
Energynomics

Pieţele pentru ziua următoare, spot, din România şi Bulgaria au fost cuplate, prima zi de livrare fiind joi, 28 octombrie, se arată în comunicatele Transelectrica și Opcom.

Noua cuplare de succes este rezultatul cooperării dintre Operatorii Desemnaţi ai Pieţei de Energie Electrică (OPEED) şi Operatorii de transport şi sistem (OTS) din Bulgaria şi România, respectiv IBEX EAD, OPCOM S.A., ESO EAD şi CN Transelectrica S.A, împreună cu Autorităţile Naţionale de Reglementare (ANRE şi EWRC).

„Integrarea interconexiunii Bulgaria-România în SDAC reprezintă încă o realizare majoră pentru finalizarea modelului de piaţă ţintă european. CNTEE Transelectrica SA, în calitate de agent de transfer pentru zona de ofertare a României, a realizat astăzi primul schimb comercial implicit, pentru data de 28 octombrie 2021, cu agentul de transfer din Bulgaria”, se mai arată în comunicatul Transelectrica.

”Odată cu includerea graniţei RO-BG, o buclă geografică a fost închisă, iar regiunea sud-est europeană este acum pe deplin integrată în Cuplarea unică a pieţelor pentru ziua următoare. Aceasta marchează încă o etapă importantă în procesul de integrare a piețelor europene pentru ziua următoare de energie electrică. Operațiunile de cuplare aferente graniței RO-BG în SDAC au fost lansate astăzi, miercuri, 27 octombrie 2021, cu prima zi de livrare 28 octombrie 2021”, susține Opcom.

Integrarea graniței dintre zonele de ofertare Bulgaria și România în SDAC marchează încă o etapă importantă în finalizarea modelului- țintă european. În plus față de linia de înaltă tensiune în curent continuu dintre Grecia și Italia, piețele pentru ziua următoare din Grecia și Bulgaria sunt acum conectate și la nord, prin interconexiunea RO-BG, în SDAC.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *