Acasă » Petrol și Gaze » Transport » Pierderi pentru Gazprom în cazul renunțării la tranzitul gazelor prin Ucraina

Pierderi pentru Gazprom în cazul renunțării la tranzitul gazelor prin Ucraina

9 iunie 2015
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

Planul Rusiei de a renunţa la tranzitul gazelor prin Ucraina începând din 2020 ar putea costa grupul Gazprom sute de milioane de euro, sub formă de comisioane datorate Slovaciei, relatează Bloomberg. Slovacia, ţară cu 5,4 milioane de locuitori, care are graniţă cu Ucraina, este un punct major de intrare pentru gazele ruseşti în sud-Estul Europei şi Uniunea Europeană. Rolul de ţară de tranzit al Slovaciei va fi diminuat dacă Rusia va construi gazoductul planificat către sud-estul Europei, prin Turcia, potrivit Mediafax.

Gazprom are un contract de tranzit de tipul „livrează sau plăteşte” (ship-or-pay) cu compania slovacă Eustream până în 2028, a declarat Vahram Chuguryan, purtător de cuvânt al operatorului de conducte. Contractul obligă Gazprom să plătească comisioane de tranzit pentru o cantitate de minim 50 de miliarde de metri cubi pe an, indiferent dacă gazele sunt livrate sau nu.

„Nu am primit nicio informare oficială din partea Rusiei că tranzitul gazelor va fi oprit după 2020. Contractul este clar. Nu este ceva ce ar trebui negociat”, a spus Chuguryan. Serviciul de presă al Gazprom a refuzat să comenteze.

Rusia, cel mai mare furnizor de gaze naturale al Uniunii Europene, caută soluţii de evitare a infrastructurii de conducte a Ucrainei, din cauza disputelor legate de preţuri şi a neplăţii datoriilor pentru gazele primite de către acest stat. Pierderea veniturilor din comisioanele de tranzit ar fi o lovitură enormă pentru economia ucraineană, care este ţinută pe linia de plutire de un program de salvare convenit cu FMI.

Gazprom a renunţat, anul trecut, la proiectul South Stream, evaluat la 45 de miliarde de dolari, din cauza tensiunilor în relaţiile cu Uniunea Europeană provocate de criza din Ucraina. Noul proiect avut în vedere, Turkish Stream, ar putea fi extins către sud-estul Europei, prin Grecia.

Eustream sugerează un interconector alternativ, care ar creşte tranzitul din Slovacia până în România, asigurând un flux de gaze de până la 21 de miliarde de metri cubi. Proiectul, cu nume de lucru Eastring, ar putea fi conectat la infrastructura Turciei, via Bulgaria, a declarat, recent, premierul slovac Robert Fico, în timpul unei vizite la Moscova.

România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia au semnat un acord de interconectare a reţelelor lor de gaze naturale care să permită şi tranzitul invers, la summitul Parteneriatului Estic, care a avut loc la Riga pe 22 mai.

Ministrul rus al Economiei, Alexandr Novak, a declarat că Rusia aşteaptă o propunere oficială din partea statelor europene pentru participarea la proiectul gazoductului Eastring, care va tranzita teritoriile Slovaciei, Bulgariei, României şi Ungariei, conform Bursa. Fico a afirmat în ianuarie că valoarea contractului de tranzit al gazelor ruseşti prin Slovacia valorează sute de milioane de euro.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *