Acasă » Electricitate » Petru Rușeț: Viitorul aparține hidrogenului, tranziția trebuie făcută prin gaz

Petru Rușeț: Viitorul aparține hidrogenului, tranziția trebuie făcută prin gaz

20 septembrie 2021
Electricitate
Energynomics

“Tranziţia energetică, cum o vedem noi: vă spun sincer şi nu cred că greşesc că spun că viitorul va fi al hidrogenului şi tranziţia trebuie făcută prin gaz. Mai sunt lucruri de reglementat la Bruxelles, limita nu e încă clară pentru tranziţia prin gaz. Noi considerăm că fără această tranziţie este o misiune imposibilă”, a declarant Petru Rușeț, managing director, Siemens Energy România, scrie e-nergia.ro.

“Suntem totuşi pregătiţi şi în acest moment portofoliul de turbine pe gaz ale Siemens oferă deja operare parţială pe hidrogen, un mix de 15% gaz cu hidrogen. Deci lucrurile evoluează, suntem deja în viitor. Dar pe de altă parte trebuie să spunem aici că trebuie să venim cu preţul per kg/hidrogen de la 6 euro la 1,5 euro până în 2030.

Asta este o cheie pentru a putea folosi hidrogenul în cantităţile despre care se vorbea, în GW. Dar nu se poate ajunge acolo fără proiecte pilot şi aşteptăm să vedem în ce măsură tranziţia energetică din România va fi ajutată şi de fondurile europene pentru că fără ele din păcate preţul energiei (al tranziţiei – n.red) va fi plătit într-un timp foarte scurt de consumatorul final”, a mai explicat Rușeț.

„Pot să spun că orice tehnologie pe care am dezvoltat-o în decursul vremurilor a avut mai multe faze. Din perspectiva hidrogenului lucrurile au avansat şi suntem în soluţii comerciale între 20 şi 100 de MW şi ţinta este de 1.000 de MW. În următorii 5-10 ani se pot face. Depinde totul de cât din zona de OPEX va fi asigurată din fonduri europene. Altfel business-case-ul cu hidrogen va fi greu de realizat”, a mai spus oficialul Siemens Energy.

Ruşeţ a mai spus că prin fondurile europene curente se poate acoperi un gol de finanţare de 25 de ani care s-a acumulat în Europa în zona de producţie de energie electrică, finanţări care să ducă capacităţile de generare într-o stare de „state of the art”.

Autor: Energynomics

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *