Acasă » Petrol și Gaze » Petrom și Romgaz vor furniza jumătate din producția internă de gaze la preț plafonat

Petrom și Romgaz vor furniza jumătate din producția internă de gaze la preț plafonat

25 aprilie 2019
Furnizare
Energynomics

Principalii producători de gaze din România, OMV Petrom și Romgaz, sunt obligați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să furnizeze la preț reglementat de 68 de lei/MWh aproximativ jumătate din producția internă, potrivit unui proiect de decizie de implementare a Ordonanței 9/2019 care a modificat controversata OUG 114/2018.

Astfel, OMV Petrom va trebui să vândă la preț reglementat în perioada mai-octombrie un volum de 7,2 TWh furnizorilor în vederea acoperirii consumului clienților casnici și 1,87 TWh centralelor din sistemul de încălzire centralizat. În total, 9,5 TWh pe lunile de vară, conform profit.ro.

Pentru lunile de iarnă nu au fost stabilite cantitățile, însă ele ar trebui să fie mai ridicate ca urmare a ponderii mai ridicate a consumului casnic în total. OMV Petrom estimează că va livra către terți în acest an o cantitate de gaze de 43 TWh. Comparativ, potrivit primei decizii a ANRE, adoptată înainte de modificarea OUG 114, OMV Petrom ar fi trebuit să vândă în perioada aprilie-septembrie, 6,8 TWh în vederea asigurării consumului clienților casnici și 4,16 TWh direct consumatorilor non-casnici eligibili.

Potrivit noii decizii, celălalt mare producător, Romgaz este obligat să vândă furnizorilor cu 68 lei/MWh, în aceeași perioadă de șase luni, o cantitate de gaze de 7,9 TWh pentru acoperirea consumului clienților casnici și una de 4,58 TWh sistemelor de încălzire centralizate.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *