Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Petrolul se stabilizează pe fondul optimismului european cu privire la Grexit

Petrolul se stabilizează pe fondul optimismului european cu privire la Grexit

24 iunie 2015
Consumatori
Bogdan Tudorache

Prețurile petrolului s-au stabilizat marți, pe fondul unor date economice europene mai puternice și al optimismului referitor la un acord între Grecia și creditorii săi, compensând impactul saturării pieţei și pe cel al unui dolar mai puternic.

Prețurile şi-au revenit după ce suferiseră o scădere mai devreme în cursul şedinţei de marţi, deplasându-se în teritoriu pozitiv în urma avansului acțiunilor europene la un maxim al ultimelor trei săptămâni pe fondul așteptărilor pozitive cu privire la rezolvarea printr-un acord a situaţiei din Grecia, conform Reuters.

Astfel, petrolul Brent a coborât marţi cu 2 cenţi la 63,32 dolari pe baril, după ce închisese sesiunea anterioară cu o creştere de 32 de cenți. Petrolul WTI brut cu livrare în luna august a scăzut cu 35 de cenți la 60,03 dolari pe baril.

Datele economice europene pozitive au sprijinit avansul prețurilor în pofida unui excedent global de petrol care a dus la staţionarea pe mare a milioane de barili în timp ce vânzătorii se luptă să găsească cumpărători. Sectorul producției din Franța a urcat pentru prima oară în luna iunie, din aprilie 2014, în timp ce sectorul privat din Germania a crescut într-un ritm mai rapid în luna iunie față de luna precedentă.

„Datele din Franța și Germania arată că economia europeană dă semne de revenire, dar excedentul global va mai rămâne în piaţă ceva timp, ceea ce înseamnă că prețul petrolului va rămâne coborât”, a declarat Michael Hewson, analist-şef Pieţe, CMC Markets.

Dolarul mai puternic a pus la rândul său presiune pe prețul petrolului. Indicele dolarului a crescut cu 0,9%, în timp ce moneda euro a pierdut mai mult de 1% la sută față de dolar. Petrolul, exprimat în monedă americană, devine mai scump pentru titularii altor valute când dolarul se întărește.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *