Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Petrofac iese din parteneriatul cu OMV Petrom

Petrofac iese din parteneriatul cu OMV Petrom

27 februarie 2015
Explorare și producție
energynomics

Compania de servicii petroliere Petrofac renunţă la contractul încheiat cu OMV Petrom în 2010, care viza exploatarea zăcămintelor din zona Ţicleni, judeţul Gorj, deși în decembrie 2014 își mărise capitalul social al filialei din România cu 3 milioane de dolari. În total, anul trecut compania britanică a injectat 10 milioane de dolari în susținerea operațiunilor locale.

„În 2014, am lucrat la revizuirea planului de dezvoltare şi a contractului-cadru pentru perimetrele din Ţicleni. Cu toate acestea, după o reevaluare a proiectului la începutul lui 2015, am decis să renunţăm la contract”, arată Petrofac în raportul financiar pe anul trecut, citat de Mediafax.

Compania a construit provizioane care să acopere integral valoarea contractului cu OMV Petrom şi a prevăzut, de asemenea, în buget costurile presupuse de ieşirea din parteneriatul cu OMV, mai scrie agenția menționată. Activele deţinute în România de Petrofac valorează 139 milioane de euro.

În 2010, OMV Petrom a încheiat un parteneriat pe 15 ani prin care Petrofac devine operator pentru gestionarea operaţiunilor la nouă zăcăminte din zona Ţicleni, contractul vizând creşterea totală a producţiei cu cel puţin 50% în primii cinci ani de derulare. Aflate în exploatare de mai bine de 60 de ani, zăcămintele de la Țicleni produceau în momentul semnării contractului circa 4.500 barili echivalent petrol pe zi, circa 2,5% din toată producție pe care Petrom o făcea la acea dată în România.

Mariana Gheorghe, CEO Petrom, declara atunci: “Pentru a ne atinge potențialul pe segmentul de explorare și producție, având în vedere complexitatea operării zăcămintelor mature precum și a portofoliul nostru în Romania, ne vom concentra asupra re-dezvoltării unui număr de circa șase-opt zăcăminte majore până în 2015.

În paralel, pentru a maximiza producția pe alte zăcăminte mature, am decis inițierea unor parteneriate cu companii cu reputație pe plan internațional care au obținut rezultate remarcabile. Parteneriatul cu Petrofac, unul din liderii mondiali în domeniul serviciilor din industria petrolieră, este un exemplu în acest sens. Prin acest parteneriat, mizăm pe obținerea celor mai bune rezultate, în condițiile împărțirii riscurilor, al reducerii costurilor și creșterii producției.”

Contractul prevedea ca Petrofac să asigure expertiza şi tehnologiile necesare, precum şi resursele financiare şi umane. De cealaltă parte, Petrom trebuia să supervizeze operaţiunile şi să plătească pentru cantitatea de ţiţei produsă, inclusiv un tarif crescut în funcţie de nivelul producţiei suplimentare.

Compania are 1.000 de angajați în România. Profitul net al Petrofac a scăzut în 2014 la 581 milioane de dolari de la 650 milioane de dolari în 2013, în timp ce veniturile au coborât la 6,2 miliarde de dolari, de la 6,3 miliarde de dolari.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *