Acasă » Petrol și Gaze » Peste 370 de milioane de euro pentru dezvoltarea rețelei de transport a energiei termice, gazelor și electricității

Peste 370 de milioane de euro pentru dezvoltarea rețelei de transport a energiei termice, gazelor și electricității

10 iunie 2016
Petrol și Gaze
energynomics

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a finalizat ghidurile de proiect şi lansează apelurile care fac posibile dezvoltarea, cu fonduri europene, a infrastructurii de termoficare şi de transport a energiei electrice şi a gazelor naturale, începând cu 2016, arată un comunicat de presă al instituţiei, preluat de Agerpres.

Bugetul total este de 373 milioane de euro, dintre care 187 milioane euro sunt destinaţi Capitalei, mai arată instituția.

“Ghidurile se adresează operatorilor naţionali de reţele de transport a energiei electrice şi a gazelor naturale – Transelectrica, respectiv Transgaz -, dar şi primăriilor din opt oraşe ale ţării: Bucureşti, Botoşani, Oradea, Iaşi, Râmnicu-Vâlcea, Bacău, Timişoara, Focşani. Cerinţa UE de a finanţa aceste oraşe îşi are originile în perioada de preaderare a României în UE (proiect PHARE). Obiectivele acestei finanţări sunt reducerea pierderilor de agent termic pe reţea, estimate la o treime din energia produsă, în Bucureşti, şi un cost mai redus al gigacaloriei”, informează MFE.

Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 este al doilea program ca mărime din UE, cu o alocare de aproximativ 12 miliarde de euro pentru sectoarele de transport, mediu şi energie. MFE a lansat, în aprilie-mai 2016, ghiduri pentru proiecte în valoare de 5,8 miliarde de euro pentru transport şi 3,5 miliarde euro pentru mediu.

Portofoliul POIM pentru Primăria Bucureşti include sumele pe termoficare, respectiv redimensionarea reţelei de transport în valoare de 187 milioane euro, incineratorul de deşeuri – aproximativ 200 de milioane de euro şi proiectul de modernizare a canalizării – 325 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *