Acasă » Petrol și Gaze » Procesare » Pentru acoperirea deficitului intern de produse petroliere, Kazakhstan mai construieşte o rafinărie

Pentru acoperirea deficitului intern de produse petroliere, Kazakhstan mai construieşte o rafinărie

23 iulie 2015
Petrol și Gaze
energynomics

Proiectul unei rafinării de 6 miliarde de dolari, construită de Kazahstan împreună cu Iran, va putea debuta de la începutul anului următor, după ce o hotărâre în acest sens a fost luată în decembrie 2014, spune un reprezentant guvernamental din republica ex-sovietică.

O treime din consumul anual de produse petroliere rafinate al Kazahstanului provine din Rusia. În paralel cu ridicarea noii construcții, Kazahstan va crește și capacitatea celorlalte rafinării deținute.

În trecut, Iran a exportat cinci milioane de tone de ţiţei prin portul Aktau, din Kazakhstan, scrie economica.net. „Operaţiunile au fost benefice pentru ambele ţări. Acum, noi am convenit să construim o rafinărie împreună. Carburanţii de la Mangistau (regiune din Kazahstan – n.r.) vor fi trimişi către porturile nordice din Iran, în timp ce partea de sud va livra ţiţei către companiile petroliere din Mangistau, ca şi pentru toată ţara noastră. Este în interesul ambelor părţi să avem această rafinărie”, a spus oficialul kazah.

Kazakhstan mai are rafinării la Pavlodar, Atyrau şi Oblasts, controlate de KazMunaiGas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *