Acasă » Electricitate » Patres, RWEA: Noua legislație suprataxează pierderile, aruncă în insolvență producătorii verzi

Patres, RWEA: Noua legislație suprataxează pierderile, aruncă în insolvență producătorii verzi

27 noiembrie 2022
Electricitate
energynomics

Noile prevederi în proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 119/2022, adoptat miercuri în Plenul Camerei Deputaților, forțează intrarea în insolvență a unor producători din surse regenerabile (eolian şi solar) cu proiecte și parcuri de mii de MW, se arată într-un comunicat comun al Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA) şi al Organizației Patronale a Producătorilor de Energie Regenerabilă din Romania (PATRES).

„Nu omorâți regenerabilii! Nu anulați investiții de mii de MW, în plină iarnă şi criză energetică, când România are nevoie de fiecare MW instalat în capacitățile de energie regenerabilă pentru a acoperi consumul de energie al românilor şi industriei! Nu impuneți formule de supraimpozitare total neadecvate care lovesc radical în producătorii de energie din surse regenerabile şi îi forțează să închidă capacitățile de producție! Nu falimentați sectorul regenerabilelor! Nu sacrificați invesțiile viitoare!”, susțin cele două asociații.

Patres și Rwea, care însumează investiții de 7,7 miliarde de euro în România, fac un apel public către autorități, cu solicitarea expresă de a lua măsuri urgente pentru a se evita distrugerea în masă a investițiilor existente în regenerabile și oprirea imediată a investițiilor în capacități noi.

„Am ajuns într-o situație de neconceput şi deosebit de gravă pentru România! Conform proiectului de Lege privind aprobarea OUG nr 119/2022, adoptat în Plenul Camerei Deputaților, s-a modificat radical modul de calcul al supraimpozitării pentru producătorii din energie. Dacă până acum în formula de calcul erau recunoscute şi cheltuielile cu achiziția de energie necesară pentru onorarea contractelor atunci când sursă de energie nu este disponibilă (când nu bate vântul, când gradul de însorire este redus), în formula nouă adoptată de Parlament, aceste cheltuieli nu mai sunt recunoscute. Mai mult decât atât, cheltuielile cu dezechilibrele vor fi recunoscute doar în procentaj de maximum 5% din valoarea energiei electrice vândute, în condițiile în care standardul în industrie arată dezechilibre înregistrate de centralele eoliene de circa 40%, respectiv 25% în cazul centralelor solare”, spun oficialii citați.

Astfel, se supraimpozitează doar venitul, nu profitul, fără a se ține cont că se fac pierderi, deoarece în cazul surselor regenerabile de energie sunt momente când resursa nu este disponibilă, iar operatorul este constrâns de însăşi modul de funcționare a pieței să cumpere energie pentru a-şi onora obligațiile.

„Dacă se supraimpozitează veniturile fără a se ține cont de cheltuieli, se va intra automat pe pierderi. Vorbim de o formă mascată de naționalizare! Practic, se aruncă în aer capacități operaționale din surse regenerabile (eolian şi solar) de circa 4.400 de MW”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *