Acasă » Regenerabile » PATRES: Programul AFM pentru panouri fotovoltaice subvenționate, discriminatoriu

PATRES: Programul AFM pentru panouri fotovoltaice subvenționate, discriminatoriu

2 august 2019
Regenerabile
Energynomics

Bogdan Tudorache

Modificările de ultimă oră aduse Ghidului de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică afectează potențialii beneficiari, care constituie pătura activă și productivă a populației și care ar trebui să fie publicul țintă al programului AFM. Astfel, aceștia riscă să fie excluși de la finanțare, a avertizat asociația patronală a micilor producători de energie regenerabilă PATRES.

„Considerăm că aplicarea acestei modificări cu caracter profund discriminatoriu va duce la restrângerea masivă a potențialilor beneficiari (în principiu pătura activă a populației), cu riscul unui potențial eșec al programului derulat de AFM. Este de neacceptat acest lucru – dat fiind interesul major al românilor să devină Prosumatori”, spune Viorel Lefter, Președinte PATRES.

În principal, e vorba de excluderea imobilelor închiriate unor entități juridice sau a imobilelor ipotecate din program. ”Potrivit calculelor noastre, realizate în baza statisticilor existente, o buna parte din potențialii beneficiari riscă să fie excluși de la finanțare. Astfel, în baza unei analize a datelor publicate de către ANCPI pentru perioada ianuarie 2017 – iunie 2019, pentru întreg teritoriul României se remarcă în cazul a 50 – 70% din tranzacțiile cu imobile efectuate în perioada ianuarie 2017 – iunie 2019, s-a folosit o formă de finanțare care a presupus o ipotecă”.

PATRES cere instituțiilor responsabile să clarifice lucrurile de urgență pentru a evita discriminarea și eliminarea acestei pături a populației din categoria celor eligibili și să-și asume un termen clar, fără nici o altă amânare, pentru demararea acestui proiect important pentru România.

Autor: Energynomics

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *