Acasă » Regenerabile » Eolian » PATRES: Piaţa de certificate verzi este în colaps total

PATRES: Piaţa de certificate verzi este în colaps total

18 iunie 2015
Eolian
energynomics

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES trage un nou semnal de alarmă referitor la lipsa tranzacţiilor cu certificate verzi pe PCV, situaţie cu efecte deosebit de grave pentru o mare parte din investitorii în domeniul regenerabilelor, în special pentru producătorii mici şi medii.

Luna trecută (8 iunie), PATRES a atras atenţia asupra unei situaţii fără precedent: pentru prima dată, pe Piața Certificatelor Verzi – PCV nu s-a tranzacționat niciun certificat verde la sesiunea de tranzacționare din data de 14 mai 2015, numărul ofertelor de vânzare ridicându-se la 111.

Pentru a două oară, la interval de o lună, s-a înregistrat o situaţie similară pe piaţa centralizată de certificate verzi: zero tranzacţii, 91 oferte de vânzare, în şedinţa din data de 16 iunie. Pentru vizualizare, aici.

Se poate constata astfel că, din păcate, temerile PATRES sunt justificate: piaţa de certificate verzi este în colaps total din cauza reducerii majore a cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie: în 2014 – la 11,1% față de 15% și, în 2015 – la 11,9% față de 16% cât era stabilit în Legea 220.

Pentru exemplificare, vă prezentăm o situaţie a certificatelor verzi pe piaţă. La ora actuală, sunt disponibile spre vânzare 2,6 milioane de certificate verzi, la care se adaugă cele care au fost deja emise pentru luna mai (care nu apar încă în raportările OPCOM), estimăm circa 1,5 milioane de bucăţi. În total, sunt peste 4 milioane de certificate verzi în plus pe piaţă în acest moment, care nu au cumpărători datorită cotei foarte mici.

Conform informării ANRE, până la sfârşitul anului vor fi 6 milioane de certificate verzi în plus pe piaţă (fără cumpărători), la care se adaugă cele rămase în plus de anul trecut (cca 3 milioane de certificate verzi).

Practic, un calcul simplu arată că la finalul anului vor fi 21 milioane de certificate verzi în piaţă, iar furnizorii vor trebui sa cumpere – conform cotei stabilite – doar 12 milioane de certificate verzi.

PATRES atrage atenţia că această cotă foarte mică, de 11,9% faţă de 16% cât era inţial în Legea 220, cuplată cu valabilitatea certificatelor verzi de 12 luni, va conduce la pierderi masive pentru producătorii de energie din surse regenerabile. Cu atât mai mult cu cât, potrivit reglementărilor în vigoare, certificatele verzi sunt impozitate la momentul acordării și nu la momentul efectiv al vânzării. Practic, aceştia sunt pe calea sigură spre faliment.

În condiţiile date, PATRES solicită în mod imperios autorităţilor responsabile demararea unui amplu proces de consultare în vederea elaborării unor mecanisme echitabile și predictibile de piață pentru toți participanții la piaţă.

3 comentarii la „PATRES: Piaţa de certificate verzi este în colaps total”

  1. Cand artimetica de clasa 6-a e stiinta avansata pentru guvern avem o problema. Era strict predictibil din iunie 2013. Intr-o tara de anlafabeti economici nimic nu poate functiona, doar furtul, minciuna, dezinformarea, duplicitatea. Auzi strategii energetice pe 20 de ani din gura unui avocat si te crucesti.
    Ati jefuit 6 miliarde de euro de la investitori atragandu-i intr-o cursa schimband legi organice cu hotarari de guvern.

    1. „Strategia” guvernului,auzita din gura unui consilier al ministrului energiei , este de falimentare a unei parti din producatorii de energie din surse regenerable , (nu ca efect al masurilor luate de guvern impotriva lor ci ca urmare A ECONOMIEI DE PIATA !!!?) astfel numarul lor va scadea la un nivel care sa le permita existenta pe piata. Eu cred ca este o actiune voluntara de falimentare astfel incat fondurile de investitii sa le poata achizitiona pe nimic. Oare statul care a pus pe piata un sistem de compensare a investitiilor in acest domeniu ( amortizarea dificila datorita tehnologiei scumpe) , pentru ca acesta sa-si indeplineasca angajamentelw fata de UE, care NU FUNCTIONEAZA, nu poate fi dat in judecata?

  2. Energy Market Advisors

    Nu se mai vând certificate verzi pe PCCV pentru că toate se vând pe PCBCV. Problemele cu piața sunt evident mari, iar furnizorii consumatorilor finali fac legea. Cei care sunt si furnizori si vand energie consumatorilor finali, dar au si proiecte in protofoliu, pot sa isi achizitioneze de la ei insisi certificatele verzi. In acest fel nu risca sa ramana cu CV nevandute. Asa raman pe dinafara mici producatori, cu exceptia celor care au ”pile”.
    Pentru ceilalti restul e clar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *