Acasă » Electricitate » Patres: Noua lege a energiei produce noi distorsiuni pe piața energiei electrice

Patres: Noua lege a energiei produce noi distorsiuni pe piața energiei electrice

22 octombrie 2016
Distribuţie
Bogdan Tudorache

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – Patres își exprimă îngrijorarea cu privire la efectele punerii în aplicare a modificărilor operate la Legea energiei și gazelor naturale – 123/2012, se arată într-un comunicat.

”Noua lege a energiei conține prevederi neclare, care lasă loc interpretărilor, situație care va conduce la apariția unor noi distorsiuni pe piața energiei electrice. Faptul că avem o Lege a energiei, actualizată, ca răspuns la solicitările participanților la piața energiei, ar trebui să ne bucure, să ne sprijine în activitatea noastră”, spun investitorii în regenerabile.

”Constatăm însă, că în pofida solicitării Președintelui României, a opiniilor oficiale transmise de autorități (Guvern, Ministerul Energiei, ANRE, Consiliul Concurenției), Plenul Parlamentului a adoptat, pentru a doua oară, amendamente la lege care sunt de natură să creeze probleme majore producătorilor de energie din surse regenerabile, precum și furnizorilor, după cum a semnalat și Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România. Cu o excepție: parlamentarii au aprobat propunerile venite din partea unei singure companii ce aparține statului, ignorând toate celelate amendamente, numeroase de altfel, depuse de asociațiile de profil cât și companii individuale, fie că provin din zona de producție sau de furnizare.”

Patres susține că noua lege a energiei reprezintă o formă mascată de ajutor de stat pentru sectorul de cărbune.

”Înțelegem și admitem că este necesar să fie susținut cărbunele în mixul energetic, însă solicităm ca sprijinul să se facă transparent, în mod public, prin ajutor de stat aprobat de Comisia Europeană, și nu prin tot felul de tertipuri care pot genera o noua procedura de infringement împotriva României și care, din nou, distorsionează piața energiei”, precizează Martin Moise, prim vicepreședinte al Patres.

”Așa cum au sesizat și colegii noștri de la AFEER, în lege sunt texte cu formulări neclare, ce lasă loc interpretărilor eronate, chiar la posibile abuzuri. Un astfel de amendament este cel care vizează promovarea utilizării surselor regenerabile de energie în cel mai eficient mod, astfel încât să se obțină cel mai mic preț posibil la consumator. Afectați în mod vădit, producătorii de E-SRE întreabă: De ce doar energia regenerabila să fie produsă la cel mai mic cost? De ce nu și energia nucleară, de pildă? Ca și regulă, toate sursele de energie au acest rol – de a asigura cel mai mic cost printr-un mix energetic optim. În mod evident, este o discriminare care poate genera noi abuzuri pentru producătorii de energie din surse regenerabile, amenințați deja cu insolvența și falimentul.”

Legea încalcă Directiva CE 28/2009

Oficialii Patres au mai adăugat că prin limitările la accesul prioritar la rețea – prevăzute în primele două articole din lege – se creditează idea anulării de facto a priorității energiei din surse regenerabile, ceea ce contravine Directivei Comisiei Europene 28/2009.

”Aviz autorităților! Prin adoptarea acestui amendament, Romania se poziționează contrar deciziilor adoptate în cadrul COP 21 la Paris, ascunzându-se în spatele ‘siguranței Sistemului Energetic Național’”.

Pentru investitorii din sectorul regenerabilelor, noile modificări la Legea energiei nu fac decât să le amplifice problemele, au adăugat oficialii Patres.

”În așteptarea mult promisei Ordonanțe de Urgență care să modifice Legea 220, se adâncește colapsul în domeniul, pierderile producătorilor cresc exponențial.”

Asociația producătorilor eolieni, RWEA, a comunicat recent că, în lipsa modificărilor legislative care să vină în sprijinul investitorilor, pierderile nete ale industriei eoliene (cu aproape 3.000 MW putere instalată) au crescut anul trecut cu 1,9 miliarde de lei, totalizând circa 4 miliarde lei (aproximativ 900 milioane de euro), cumulat în anii 2014 şi 2015, potrivit unui studiu realizat de E&Y.

”Pierderi notabile sunt și în industria solară… Potrivit unei analize efectuate de Patres în baza situațiilor depuse la Registrul Comerțului de către companii, pentru 606 MW instalați în centrale fotovoltaice (cu puteri peste 5 MW per producător), ce reprezintă jumatate din capacitatea totală instalată, pierderea înregistrata doar în anul 2015 a fost de aproximativ 200 milioane lei”.

În ce privește noua Lege a energiei, organizația face un apel la autorități în vederea adoptării urgente de reglementări secundare care să aducă clarificări la amendamentele adoptate de Parlament.

”Sectorul energetic, și nu numai, are nevoie de legi clare, echitabile pentru toți participanții la piață, aliniate reglementărilor europene. Patres își exprimă, totodată, speranța că – în cel mai scurt timp – OUG care modifică Legea 220 va fi supusă consultării publice și se va veni cu soluții de natură să salveze un sector strategic pentru viitorul energiei în România”, se mai arată în document.

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – Patres are în componență 94 de companii – producători de energie din tot spectrul regenerabilelor, cumulând o putere instalată de peste 800 MW, cu investiţii în sectorul energetic din România de aproximativ 1,2 miliarde de euro.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *