Acasă » Interes general » Patres: Ar trebui să stimulăm producția, însă prin legi prin care vrem să penalizăm ”băieții deștepți”, penalizăm toată piața

Patres: Ar trebui să stimulăm producția, însă prin legi prin care vrem să penalizăm ”băieții deștepți”, penalizăm toată piața

17 decembrie 2021
Economics&Markets
Bogdan Tudorache

Legea supraimpozitării veniturilor lovește în producătorii onești de energie, deopotrivă, deși prin legiferarea ei s-a dorit penalizarea ”băieților deștepți”, spun oficiali ai organizației Patres, care reunește în principal producători independenți de energie regenerabilă, cu capital local.

Ei susțin că taxarea aplicată veniturilor, și nu profitului, afectează bilanțul producătorilor, de multe ori nevoiți să achiziționeze energie scump pentru a-și onora contractele, întrucât energia eoliană și solară nu pot fi produse în fluxuri constante (bandă). Apoi, trebuie ținut cont și de costurile cu dezechilibrele (de pe piața de echilibrare).

În plus, în piață a apărut problema inexistenței normelor de aplicare ale Legii 259.

”ANAF ar fi trebuit să publice normele de aplicare în 15 zile de la intrarea în vigoare a legii, însă au trecut 45 de zile și nu s-a întâmplat nimic. Ar trebui depuse declarații fiscale, însă nimeni nu știe ce are de făcut, întrucât nu există norme”, au spus ei.

Totodată, intervenția statului în piață a dus la dispariția concurenței reale.

”Orice intervenție nu va duce decât la colapsul conceptului de piață. Ne-am întors la perioada de dinaintea liberalizării. E o situație de criză, nu suntem singurul stat în poziția asta. Trebuia intervenit, însă, deși intențiile au fost bune, negândind problema, în detalii, ajungi să generezi o problemă mult mai gravă”.

Oficialii Patres spun că legea nu a dus la ieftinirea prețului din piață, așa cum s-a intenționat, prețul energiei urcând de la 900 de lei/ MWh în momentul inițierii legii, la 1.500 de lei/ MWh, în prezent.

”Producătorii vor avea probleme, își vor reduce producția și rezultatul va fi contrar spiritului inițiativei inițiale. Mulți producători vor fi nevoiți să-și închidă unitățile. Problema e că nu avem suficiente capacități de producție, or, statul lovește exact producătorii”, au mai spus ei.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *