Acasă » Interes general » Parlamentul European, gazdă pentru Romanian Energy Day

Parlamentul European, gazdă pentru Romanian Energy Day

30 mai 2016
Interes general
energynomics

A cincea ediție a Conferinței Internaţionale “Romanian Energy Day” organizată de Centrul Român al Energiei (CRE) s-a desfăsurat sub titlul “Regional and European Values for Sustainable Energy in Central-Eastern Europe” în Parlamentul European, marcând cinci ani de activitate a asociației în consolidarea dimensiunii europene a sectorului energetic românesc, arată un comunicat al organizației.

Cu sprijinul membrilor săi, a Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană şi a europarlamentarilor Sorin Moisă şi Adina-Ioana Vălean, evenimentul s-a bucurat de intervenția Comisarului European pentru Schimbări Climatice şi Energie, Miguel Arias Canete şi a Secretarului de Stat în Ministerul Energiei Cristian BUŞU care s-au adresat unei audienţe de peste 130 de experţi şi promotori ai energeticii românesti şi europene.

„Încă din 2011, Centrul Român al Energiei s-a aflat în mijlocul dezbaterilor pe problematica tranziției energetice la nivel european, concentrându-se pe regiunea Centrală şi de Est. Datorită expertizei Membrilor CRE care operează atât la nivel național, cât şi regional, am adus plus-valoare consultărilor pe tematici naționale şi europene în domeniul energetic. Anul acesta, țintim mai sus. Obiectivul conferinţei este de a alinia cele două procese paralele din Bucureşti şi din Bruxelles pe tema Strategiei Energetice a României, şi respectiv, a Uniunii Energetice”, a declarat în deschidere Corneliu BODEA, Preşedintele Centrului Român al Energiei.

În sesiunea dedicată discursurilor de deschidere, europarlamentarul Sorin Moisă, membru în Comisia de Industrie şi Energie a Parlamentului European şi gazdă a evenimentului, a declarat: „România nu se află la periferia deciziilor. Trebuie să ne provocăm status quo-ul, însă nu trebuie să ne fie frică de piaţa europeană, iar în următoarele luni şi ani trebuie să avem o voce mai puternică în Bruxelles.”

“Mă bucur că astăzi, reprezentanți importanti ai industriei energetice românești participă la o dezbatere la nivel înalt cu comisarului Cañete. Sunt convinsă că schimburi de informații precum acestea vor aplica modificările necesare pentru a asigura competitivitatea în Europa Centrală şi de Est”, a declarat Adina Vălean, Vice-Preşedinte al Parlamentului European, membru în Comisia de Industrie şi Energie a Parlamentului European şi gazdă a evenimentului.

Niculae Havrileț, Preşedintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Radu Dudău, Consilier al Ministrului Energiei însărcinat cu Strategia Energetică Națională, au deschis Sesiunea I de lucru a conferinţei şi au abordat Răspunsul Politicii Regionale la Legislaţia Noului Design al Pieţei Energiei.

“Prioritatea noastră pentru anul prezent este creşterea eficienţei şi armonizarea legislaţiei”, a declarat Preşedintele ANRE. Radu Dudău a adus argumente în completare: “În noiembrie 2015, noul Guvern a reluat procesul de revizuire pornit în 2014 şi ne dorim o nouă stategie energetică, pentru o viziune care să includă anii viitori până în 2030, chiar 2050. Sprijinim investiţiile privind eficienţa energetică şi ne dorim decarbonizarea în domeniul energiei cât mai mult. Pe 15 septembrie vom avea documentul final.”

Reprezentanţi la nivel decizional ai companiilor membre ale Centrului Român al Energiei şi experţi din companii de consultanţă şi asociaţii energetice active la nivel naţional şi European au dezbătut impactul asupra industriei de Electricitate.

Sesiunea a doua de lucru a conferinţei sub titlul “Coridoarele de infrastructură durabilă în Europa Centrală şi de Est” a debutat cu o discuţie asemănătoare din perspectiva industriei de petrol şi gaze. Panelul a fost urmat de intervenţia Secretarului de Stat în Ministerul Energiei Cristian Bușu, care a luat cuvântul în numele Ministrului Energiei Victor Grigorescu şi a insistat asupra faptului că “România este un actor activ în cadrul dezbaterii privind sectorul energetic. UE nu ar trebui să fie despre învingători şi perdanţi, ci despre cooperare. România poate să asigure stabilitate în regiune.”

Încheind seria de intervenţii la nivel înalt, Comisarul European pentru Schimbări Climatice şi Energie, Miguel Arias Canete a confirmat faptul că “România este un exemplu despre cum putem asigura securitatea în zonă, iar adoptarea pachetului privind securitatea energetică de către România stabileşte securitatea energetică regională ca subiect principal al politicilor naţionale. Acest eveniment arată cât de important este ca România să îndeplinească obiectivele noastre în materie de energie, deoarece, cu poziţia sa strategică, România are şansa de a fi un lider european în sectorul energetic. Pentru mine, România este un exemplu despre cum ne putem atinge obiectivele în zona estică.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *