Acasă » Interes general » Parlamentul european a votat noile limite pentru emisiile auto

Parlamentul european a votat noile limite pentru emisiile auto

29 martie 2019
Interes general
energynomics

Planurile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenind de la autoturisme și camioane ușoare până în 2030, convenite deja informal cu Consiliul, au fost votate săptămâna aceasta în Parlamentul european. Obiectivele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon sunt: 37,5% pentru autoturisme noi și 31% pentru camioane ușoare noi până în 2030.

Se vor lua totodată măsuri pentru a adresa impactul social al tranziției spre emisii reduse de carbon. Producătorii ale căror emisii medii depășesc limitele impuse vor trebui să plătească o taxă pe emisiile în exces Până în 2023, Comisia Europeană va trebui să evalueze dacă aceste taxe vor putea fi folosite pentru a finanța tranziția către o mobilitate bazată pe emisii reduse de carbon și suportul acordat dezvoltării competențelor angajaților din sectorul autovehiculelor. În plus, vor avea loc acțiuni pentru realizarea unor metodologii complete de analiză a ciclului de viață a emisiilor.

Eurodeputații și miniștrii UE au convenit asupra unui obiectiv mai strict (37,5%) de reducere a emisiilor pentru întregul parc de autoturisme noi de la nivelul Uniunii, față de obiectivul de 30% propus de Comisie.

Transporturile sunt singurul sector european care nu a înregistrat reduceri semnificative ale emisiilor de gaze cu efect de seră din 1990. Date de la Agenția Europeană de Mediu arată că, din toate mijloacele de transport din UE, transportul rutier generează cea mai însemnată proporție de emisii de gaze cu efect de seră (72.9 % în 2016) și este responsabil de aproximativ 20% din totalul emisiilor la nivel european.

Legislația a fost adoptată cu 521 de voturi pentru, 63 împotrivă și 34 de abțineri. Textul necesită adoptarea de către Consiliu înainte de publicarea în Jurnalul Oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *