Acasă » Electricitate » Parlamentarii UE sprijină obiectivul de eficiență energetică de 40% pentru 2030

Parlamentarii UE sprijină obiectivul de eficiență energetică de 40% pentru 2030

11 septembrie 2017
Electricitate
energynomics

Parlamentarii europeni au convenit joi (7 septembrie) să majoreze obiectivele propuse de bloc în materie de eficiență energetică pentru perioada de după 2020, pentru a îmbunătăți șansele de a îndeplini obligațiile UE în temeiul Acordului de la Paris privind schimbările climatice. Membrii comisiei pentru mediu a Parlamentului European (ENVI) au susținut creșterea obiectivului de 30% propus de Comisia Europeană la un nivel de 40%, mai substanțial, precum și închiderea unor portițe care au subminat economiile anuale de energie, potrivit Euractiv.com.

Avizul comitetului a fost dat ca reacție la Directiva privind eficiența energetică propusă de Comisie, prezentată în noiembrie 2016, parte a Pachetului privind energia curată, care vizează trecerea la o economie decarbonizată până în 2030.

Parlamentarii din comisia pentru energie (ITRE) urmează să adopte propria poziție la 28 noiembrie. În calitate de conducere a comisiei parlamentare responsabile de directivă, ei vor fi supuși unor presiuni pentru a se conforma acelorași standarde înalte stabilite de omologii lor din ENVI.

Actuala legislație privind eficiența energetică obligă statele membre să eficientizeze echivalentul a 1,5% din energia vândută consumatorilor în fiecare an. Dar există o serie de portițe legislative care scad economia de energie în UE la doar 0,75%, inclusiv prin scutirea sectorului de transport de obligații.

Aceste lacune au fost detectate de parlamentarii ENVI, ceea ce înseamnă că statele membre vor trebui să-și atingă obiectivele complete prin creșterea ratei renovării clădirilor și promovarea unor bunuri de consum mai eficiente.

Directorul de Schimbări Climatice al companiei spaniole, Iberdrola, Gonzalo Saenz de Miera, a declarat pentru EURACTIV.com, într-o vizită recentă la Bruxelles, că firma sa va respecta obiectivul de 1,5% prin „îmbunătățirea izolației ferestrelor, care va reduce consumul de gaze. Sau prin îmbunătățirea eficienței în sectorul transporturilor „.

„Noi nu vom furniza singuri serviciile de izolare. Întreprinderile din domeniul eficienței energetice vor vinde serviciile lor companiilor care sunt obligate să efectueze reducerile „și le vor pune la dispoziție printr-un sistem de certificate albe, a spus Saenz de Miera.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *