Acasă » Petrol și Gaze » Confruntarea OPEC vs șisturile din SUA este cel mai mare risc pentru piaţa ţiţeiului, în 2017, spune un investitor în energie

Confruntarea OPEC vs șisturile din SUA este cel mai mare risc pentru piaţa ţiţeiului, în 2017, spune un investitor în energie

Kate Richard, CEO of energy investment firm Warwick Energy
energynomics

Cel mai mare risc pentru piaţa ţiţeiului în 2017 este perspectiva unui război – sau cel putin al unei confruntări – pentru cotă de piață între OPEC şi producătorii americani din şisturi, a declarat Kate Richard, CEO al firmei de investiții energetice Warwick Energy. Richard şi-a expus opiniile după ce contractele futures pe ţiţeiul american au închis şedinţa de marţi în scădere pentru a şaptea zi la rând, atingând cel mai redus nivel de închidere din noiembrie, potrivit CNBC.

Eforturile OPEC de a reduce stocurile de ţiţei la nivel mondial, prin reducerea producției, au dus la creşterea prețului petrolului, care aurcat săptămâna trecută dincolo de 50 de dolari. Revenirea a condus însă la creşterea profitabilităţii pentru producătorii mai scumpi din industria americană şi la redresarea forajelor din SUA, ceea ce ar putea să strice planurile OPEC de a echilibra o piață suprasaturată.

Sunt ameninţate, de asemenea, şi economiile dependente de ţiţei din cadrul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol.

„OPEC a atătat cu evidenţă că nu poate accepta un preţ al petrolului plasat între 40 şi 50 de dolari, în timp ce în ultimii doi ani producătorii americani au devenit din ce în ce mai eficienţi”, a declarat Richard la emisiunea „Power Lunch” de la CNBC, referindu-se la companiile americane care exploatează rezerele din şişturi, care folosesc metode de foraj îmbunătăţite şi mai scumpe pentru extragerea de hidrocarburi.

“Ne-am reorganizat structura de cost. Am scăzut preţurile. Am devenit mai eficienţi şi putem face bani buni în zăcămintele principale din SUA, la un nivel al preţului petrolului între 40 şi 50 de dolari.”

Cu toate acestea, Richard a remarcat că există o dispersie amplă în ceea ce priveşte veniturile potenţiale dintre cei bogaţi în rezerve şi ceilalţi din industria petrolieră americană. Companiile care deţin cele mai bune zăcăminte în Bazinul Permian din Texas şi în regiunile Scoop şi Stack din Oklahoma, înregistrează profit la preţuri de 40-50 de dolari pe baril, în timp ce producătorii din zona sudică a Permianului și unele sectoare din Munţii Stâncoşi rămân în suferinţă la acest nivel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *