Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » OPEC: Cererea de petrol din 2015, cea mai mică din ultimul deceniu

OPEC: Cererea de petrol din 2015, cea mai mică din ultimul deceniu

16 ianuarie 2015
Consumatori
energynomics

Prăbuşirea preţurilor petrolului începe să decelereze creşterea producţiei din SUA, au declarat oficialii Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cu toate că încetinirea producţiei SUA nu va împiedica formarea unui excedent la nivel global, în creştere, în 2015 şi o cădere a cererii de petrol a OPEC la cel mai scăzut nivel al ultimului deceniu, confrom Reuters.

Într-un raport lunar, OPEC prognozează o scădere a cererii de petrol a la 28,78 milioane de barili pe zi (bpd) în 2015, în scădere cu 140.000 de bpd faţă de estimarea anterioară şi cu peste 1 milion de bpd mai puţin decât se produce în prezent, potrivit Reuters.

Preţurile petrolului au scăzut cu aproape 60% din iunie 2014, în parte pentru că OPEC a decis în luna noiembrie să nu taie producţia, pentru a-şi păstra cota de piaţă faţă de furnizorii rivali. Mişcarea a adus în lumina reflectoarelor previziunile pentru boom-ul din SUA.

„Scăderea abruptă a preţului petrolului la nivel mondial ar putea pune în pericol producţia marginală din surse neconvenţionale”, se spune în raportul OPEC, scris de economiştii de la sediul din Viena ai organizației.

„Pe măsură ce forajul scade din cauza costurilor ridicate şi sustenabilităţii unui preţ scăzut, producţia ar fi de aşteptat să urmeze acelaşi trend, posibil spre finalul lui 2015.”

La întâlnirea OPEC, Arabia Saudită a cerut colegilor membri să combată creşterea ofertei din surse concurente, inclusiv din sursele de şist ale SUA, care au nevoie de preţuri relativ ridicate pentru a fi fezabile şi au erodat cota de piaţă a OPEC.

În raport, OPEC prognozează că oferta totală de petrol din SUA va avea o medie de 13,81 milioane bpd în 2015, cu 950.000 de bpd mai mult faţă de 2014. Rata de creştere este mai lentă decât cele 1.05 milioane de bpd aşteptate luna trecută, dar Statele Unite sunt încă de departe cel mai mare contribuabil la creşterea ofertei non-OPEC.

OPEC nu este singurul producător care estimează o scădere în producţia SUA. Guvernul american a declarat marţi că se aşteaptă ca producţia internă de petrol din 2016 să crească cu doar 2,2%, cel mai lent ritm din ultimii ani.

Chiar şi aşa, cererea medie pentru ţiţeiul OPEC brut din acest an este de aşteptat să fie cea mai mică după cei 28,15 milioane de bpd din 2004, comparând rapoartele pentru lunile Decembrie publicate pe site-ul OPEC în fiecare an.

Cererea scăzută prognozată de OPEC pentru 2015, plus o creştere a producţiei OPEC din decembrie condusă de Irak, înseamnă că raportul proiectează un surplus mai mare de aprovizionare la nivel mondial în 2015, fără reduceri ale producţiei OPEC sau a altor producători.

În timp ce OPEC producea 30,20 milioane de bpd în luna decembrie, potrivit unor surse secundare citate de raport, raportul indică faptul că va exista un surplus de furnizare de 1,42 milioane de bpd în 2015 şi 2,41 milioane de bpd în prima jumătate a anului – mai mult decât se estima luna trecută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *