Acasă » Petrol și Gaze » OMV a preluat activele Shell din Noua Zeelandă pentru 578 milioane de dolari

OMV a preluat activele Shell din Noua Zeelandă pentru 578 milioane de dolari

energynomics

Grupul petrolier anglo-olandez Shell a anunțat joi seară vânzarea activelor sale upstream din Noua Zeelandă către grupul austriac OMV, proprietarul OMV Petrom, pentru 578 milioane de dolari, informează Reuters.

Anunțul de astăzi marchează un nou pas în procesul de remodelare și simplificare a companiei noastre’, a declarat directorul diviziei Integrated Gas & New Energies de la Shell, Maarten Wetselaar, conform Agerpres.

Acordul anunțat joi include participațiile deținute de Shell la proiectele mixte Maui, Pohokura și Tank Farms. După finalizarea tranzacției, angajații Shell Taranaki și Shell New Zealand vor deveni parte a companiei OMV New Zealand.

“Această achiziție este un pas important în transformarea Australasiei într-o regiune cheie, în linie cu strategia noastră”, a declarat la rândul său directorul OMV, Rainer Seele.

Shell a încheiat acorduri pentru a vinde active în valoare de 25 miliarde de dolari, în conformitate cu un program pe trei ani care prevede vânzarea unor active în valoare de 30 de miliarde de dolari până la finele lui 2018, program demarat după preluarea BG Group în 2016.

În ceea ce privește OMV, la începutul acestei săptămâni grupul austriac și-a prezentat noua sa strategie conform căreia, până în 2025, profitul operațional ar urma să se majoreze cu 70% până la peste cinci miliarde euro, datorită achizițiilor externe, extinderii activităților de rafinare și unor noi reduceri de costuri. OMV a alocat un buget de 10 miliarde de euro pentru achiziții până în anul 2025. Pe lângă bugetul pentru achiziții, OMV vrea să investească între 2 și 2,5 miliarde de euro anual între 2018 și 2025 pentru explorare, rafinare și procesare de țiței și gaze naturale într-un mod cât mai modern și mai eficient posibil.

Grupul austriac OMV este acționarul majoritar al Petrom, cu o participație de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei deține un pachet de 20,64% din acțiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele Upstream (Explorare și Producție), Downstream Oil (Rafinare și Marketing), Downstream Gas (Gaze și Energie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *