Acasă » Petrol și Gaze » OMV Petrom a renunţat la 1200 de angajaţi în ultimele 12 luni, odată cu reducerea operaţiunilor de producţie

OMV Petrom a renunţat la 1200 de angajaţi în ultimele 12 luni, odată cu reducerea operaţiunilor de producţie

energynomics

Grupul OMV Petrom înregistrează un profit net de 408 milioane de lei, după primele şase luni ale anului, cu preţul reducerii drastice a investiţiilor. „Value over volume” este dictonul momentului pentru managementul companiei, care se aşteaptă la menţinerea unui context de piaţa dificil şi în semestrul doi din 2016.

Preţul mediu al ţiteiului a continuat să scadă în primul trimestru până la mai puţin de 30 de dolari e baril şi a revenit în intervalul aprilie-iunie până în apropiere de 40 de dolari pe bariil. În medie, referinţa dată de ţiţeiul Ural a coborât cu 33% în primul semestru din 2016, faţă de primul semestru din 2015. Cererea a rămas la cote modeste, iar marja de rafinare a coborât, aşa cum era anticipat.

Presiunile fiscale s-au menţinut semnificative, în principal din cauza taxelor speciale (circa 300 de milioane de lei), din care impozitul pe profituri excepţionale reprezintă mai mult de jumătate.

Reducerea cotei de TVA şi creşterea economică solidă au încurajat vânzările de carburanţi (un plus de 5,6%, estimat de OMV Petrom la nivelul pieţei), care au crescut în zona de retail peste media pieţei (6,1%). Sectorul Downstream a consemnat o creştere uşoară la nivelul profitului brut, în vreme ce sectorul Upstream s-a contractat brutal (-76%).

În acelaşi interval, numărul de angajaţi a coborât de la 16.450, la 15.237, un declin care se explică în principal prin reducerea operaţiunilor din explorare şi producţie. Nivelul salariilor pentru angajaţii grupului OMV Petrom nu a fost afectat de aceste măsuri şi va rămâne la cotele prezente cel puţin până la expirarea contractului colectiv de muncă, undeva în anul 2017.În primele şase luni din 2016 OMV Petrom a realizat investiţii de circa un miliard de lei, mai puţin cu 45% faţă de anul anterior, „în urma prioritizării proiectelor”. Faţă de un program de 30 de proiecte de re-dezvoltare a zăcămintelor, sunt în lucru în prezent numai 10. Compania a decis să investească numai în aşa numitele „high profitable barrells”, adică sondele cele mai eficiente din punct de vedere financiar în actualul context. După ce a închis circa 350 de sonde în 2015, OMV Petrom se aşteaptă să mai închidă în 250 în 2016, dintr-un total de circa 7000 aflate în funcţiune. Costul de producţie a coborât cu 11% faţă de nivelul din primul semestru al anului 2015, la circa 12 dolari pe baril.

„Value over volume” poate însemna pentru OMV Petrom acceptarea reducerii producţiei (3-4% la nivel anualizat), reducerea profitului, a investiţiilor, a numărului de sonde operate şi a numărului de angajaţi, pentru a putea asigura stabilitatea organizaţiei. Un element relevant în acvest sens este faptul că în primul semestru din 2016, OMV Petrom a reuşit să îşi finanţeze investiţiile din resurse proprii, ceea e a contribuit la atingerea unui flux de numerar uşor pozitiv. „Gestionarea eficientă a costurilor şi a numerarului ne-a ajutat să ne menţinem o poziţie financiară solidă şi un grad de îndatorare având un ordin de mărime de o singură cifră”, subliniază compania într-un comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *