Acasă » Interes general » Industrie » OMV Petrom investește 750 mil. euro la Petrobrazi în producția de combustibili sustenabili

OMV Petrom investește 750 mil. euro la Petrobrazi în producția de combustibili sustenabili

energynomics

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va investi circa 750 de milioane de euro la Petrobrazi pentru a transforma rafinăria în primul producător major de combustibili sustenabili din regiune. Compania a luat decizia finală de investiție pentru construirea unei instalații SAF/HVO și pentru construirea a două instalații de producție de hidrogen verde care va fi utilizat în procesul de obținere a biocombustibililor. Astfel, OMV Petrom construiește o instalație pentru producția de combustibili sustenabili pentru aviație (SAF) și motorină din surse regenerabile (HVO) și două instalații pentru producția de hidrogen verde.

Începând cu anul 2028, compania poate furniza circa 250 kt/an de combustibili sustenabili.

„Mergem mai departe cu transformarea noastră si, in plus fata de noile  proiecte de energie regenerabila, astăzi am făcut un pas decisiv pentru decarbonarea transportului in Romania. In total, pana in 2030, ne-am angajat sa alocam 11 miliarde de euro, pentru a transforma compania pentru un viitor cu emisii reduse de carbon, in Romania si in regiune”, susține Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

„Împreună cu electro-mobilitatea, biocombustibilii sunt răspunsul pentru un transport cu emisii reduse de carbon și ne așteptăm la o creștere graduală a cererii pentru aceste produse. Datorita investițiilor pe care le-am anunțat astăzi, vom putea înlocui importurile cu biocombustibili produși aici, în România. Pentru clienții noștri, acest lucru înseamnă certitudinea produsului si mai puține emisii de carbon. Vrem sa fim si in viitor prima alegere pentru clienții noștri si sa le oferim produsele de care au nevoie”,  adaugă Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Rafinare și Marketing.

Instalația de producție SAF/HVO

Investițiile pentru această unitate se ridica la 560 milioane euro. Instalația va avea o capacitate de producție de 250 kt/an de SAF și HVO, precum și bio-nafta și bio-GPL, produse utilizate în industria chimică. Flexibilitatea instalației permite ajustarea mixului de produse rezultate în funcție de cerere pieței și mixul de materii prime disponibil. Instalația are un consum anual de circa 11 kt de hidrogen, cea mai mare parte urmând a fi asigurata de cele doua unități noi de producție hidrogen verde. HVO, sau uleiul vegetal hidrotratat, este cunoscut și sub numele de motorină din surse regenerabile, diesel verde sau biodiesel. Acesta  este un combustibil cu emisii reduse de carbon, produs prin prelucrarea lipidelor reziduale regenerabile.

Hidrogen verde pentru producția de carburanți sustenabili

Investițiile pentru cele doua instalații de hidrogen verde sunt estimate la aproximativ 190 milioane de euro, din care pana la 50 milioane din fonduri europene, prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR). OMV Petrom și Ministerul Energiei au semnat contractele de finanțare la începutul acestui an.

Cele doua instalații vor avea o capacitate totală de 55 MW. Cantitatea totală anuală de hidrogen verde care va fi produsă a fost estimată la circa 8 kt.

Integrarea hidrogenului verde în procesul de obținere a biocombustibililor, precum combustibilul sustenabil pentru aviație și biodiesel, va determina o reducere cu cel puțin 70% a emisiilor de CO2 prin comparație cu combustibilii convenționali.

Petrobrazi este prima rafinărie din țară certificată pentru producerea de SAF și HVO prin co-procesarea materiilor prime de natură biologică.

Pentru a-și asigura accesul la o sursă sigură de materii prime pentru a produce biocombustibili, OMV Petrom a achiziționat o participație de 50% din „Respiră Verde”, lider în colectarea uleiului alimentar uzat în România. „Respiră Verde” colectează până la 10 kt de ulei comestibil uzat pe an de la agenți economici din domenii precum industria ospitalității (hoteluri, restaurante) și retail.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *