Acasă » Petrol și Gaze » OMV Petrom estimează investiţii de 3,7 mld. lei pentru 2018

OMV Petrom estimează investiţii de 3,7 mld. lei pentru 2018

3 august 2018
Petrol și Gaze
Energynomics

OMV Petrom estimează investiţii de 3,7 miliarde de lei pentru întregul an 2018, 75% urmând să meargă către segmentul de exploatare şi producţie Upstream, în condiţiile în care, după primele şase luni compania a raportat investiţii de 2,1 miliarde de lei, în creştere cu 130% comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit rezultatelor consolidate ale grupului, neauditate, publicate joi.

Avansul investiţiilor este explicat în special prin creşterea nivelului de foraj sonde de dezvoltare şi explorare şi lucrări intensificate în proiecte de infrastructură în segmentul Upstream.

Investiţiile din Upstream în perioada ianuarie – iunie 2018 au fost de 1,44 miliarde de lei, comparativ cu 797 milioane de lei în perioada similară a anului trecut. Pentru întregul an, compania estimează investiţii de aproximativ 2,8 miliarde de lei pe acest segment, care includ mai mult de 100 de sonde noi şi sidetrack-uri, aproximativ 1.000 de reparaţii capitale şi proiectul Neptun Deep, conform Agerpres.

“Ne propunem să luăm o decizie finală (cu privire la Neptun Deep, n.r.) de investiţie în 2018, aceasta depinzând de regimul fiscal, liberalizarea pieţei gazelor şi dezvoltarea infrastructurii de gaze naturale”, se precizează în documentul companiei.

De asemenea, compania urmează să vândă 50 – 60 de zăcăminte pentru a se concentra pe barilii cei mai profitabili.

În segmentul Downstream Oil creşterea investiţiilor a fost legată de revizia generală a rafinăriei Petrobrazi şi de proiectul de creştere Policombustibili. Investițiile din Downstream s-au cifrat la 661 milioane de lei, faţă de 115 milioane de lei în perioada similară a anului trecut, din care 635 milioane de lei în Downstream Oil (105 milioane de lei în S1 din 2017), conform Agerpres.

Investiţiile din segmentul Corporativ şi Altele au fost zero, faţă de un milion de lei anul trecut în primele şase luni.

Producţia de hidrocarburi la nivel de Grup realizată în prima jumătate a acestui an a fost de 29,18 milioane bep (barili echivalent petrol, n.r.). În România, producţia totală de ţiţei şi gaze a fost de 27,90 milioane bep, cu 5% mai mică comparativ cu 29,39 milioane bep în S2 2017. Producţia de ţiţei şi condensat a fost de 12,20 milioane bep, cu 3% mai mică decât primele şase luni din 2017, în principal din cauza declinului natural. Producţia de gaze naturale în România a scăzut cu 7%, la 15,70 milioane bep, din cauza declinului natural în principalele zăcăminte (Totea Deep şi Lebada Est), a impactului nerecurent din lucrări şi înlocuirea echipamentelor din zona Totea – Hurezani, precum şi a lucrărilor de mentenanţă.

Producţia de ţiţei şi gaze în Kazahstan a scăzut cu 4%, la 1,28 milioane bep.

Conform ultimului exerciţiu de evaluare a riscurilor desfăşurat de către Grupul OMV Petrom în februarie 2018, principalele incertitudini care pot influenţa rezultatele societăţii rămân cele legate de riscul de preţ al mărfurilor tranzacţionabile, riscurile operationale, precum şi riscul politic şi de reglementare.

“În privinţa riscului de reglementare, Societatea se află în dialog cu autorităţile române pe subiecte relevante pentru industrie. În ultimele luni am observat o serie de iniţiative fiscale şi de reglementare discutate şi/sau implementate. Acest lucru sporeşte volatilitatea legislativă şi influenţează întreg mediul de afaceri”, precizează compania.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *