Acasă » Interes general » Oana Mogoi, ING: Finanțările vor fi direcționate cu prioritate către susținerea tranziției energetice

Oana Mogoi, ING: Finanțările vor fi direcționate cu prioritate către susținerea tranziției energetice

15 iulie 2021
Interes general
Gabriel Avăcăriței

Finanțarea sustenabilă ia amploare pe plan mondial, iar grupul ING a reușit să intermedieze, doar în 2020, peste 60 de emisiuni de obligațiuni verzi cu o valoare medie de peste 1 miliard de euro, a afirmat Oana Mogoi, Sector Head Utilities & Natural Resources, ING Bank, în cadrul celei de a 7-a ediții a Energy Strategy Summit, eveniment organizat de Energynomics. Din păcate, în România astfel de instrumente se dezvoltă mai greu, a subliniat Oana Mogoi.

”Din punct de vedere al împrumuturilor verzi, situația este similară. Este de lăudat exercițiul pe care l-a făcut CNSM (Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială – n.r.) împreună cu BNR, anul acesta – un grup de lucru la care au participat principalii jucători din industrie și băncile comerciale, cu scopul de a ajuta piața înspre ideea de finanțare sustenabilă. Totuși, una din concluziile acestui raport a fost practic că finanțări verzi, așa cum sunt definite de taxonomia UE, nu s-au acordat pe piața românească decât foarte sporadic. Anul trecut am avut un pretext, eram toți după lockdown, așadar este oarecum de înțeles. Pe de altă parte, chestiunea PPA-urilor (contracte bilaterale directe – n.r.) trenează de nouă ani. Nu mai vorbim ce s-a întâmplat pe partea de energie verde sau cu OUG 114 – cele două sincope care ne-au aruncat cu ani în urmă. Pare că în ultimii ani ne tot străduim să aliniem legislația internă cu cadrul european, de care ne îndepărtăm foarte mult. Păstrez, însă, o notă pozitivă – trebuie să admitem că în ultima perioadă am văzut din partea autorităților un efort susținut în ceea ce privește cadrul legislativ”, a mai spus Oana Mogoi.

”Trebuie să înțelegem că finanțările vor fi direcționate de acum înainte cu prioritate către susținerea tranziției energetice, către ideea de sustenabilitate. În consecință, unele tehnologii vor suferi, în raport cu altele – practic, unele tehnologii vor fi mai riscante [din punctul de vedere al finanțării]. Cu toții trebuie să ne îndreptăm către ideea de sustenabilitate și energie verde”, a adăugat ea.

ING a devenit un grup bancar verde – a făcut public din proprie inițiativă nivelul propriu al portofoliului aliniat cu obiectivele trasate de Acordul de la Paris.

Finanțările bancare din zona energetică au perioade de scadență lungi, iar riscurile cresc, în timp. Finanțările de proiect presupun riscuri suplimentare, întrucât se adresează proiectelor energetice noi, și nu ca în cazul creditelor corporative obișnuite, care cer un disponibil de venituri pe termen lung.

”În acest sens, capătă o importanță deosebită stabilitatea cadrului legislativ, precum și posibilitatea de a elimina anumite riscuri din cadrul proiectelor”, a mai spus Mogoi.

Ediția 2021 a Energy Strategy Summit a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul Automatica, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, E.ON România, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, FPPG, Greencells, Horvath & Partners, ING Bank, Hidroelectrica, MET România Energy, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Photomate, Rolls Royce, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transgaz.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *