Acasă » Electricitate » Nuclearelectrica va colabora cu Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) la dezvoltarea programului de energie nucleară

Nuclearelectrica va colabora cu Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) la dezvoltarea programului de energie nucleară

20 martie 2023
Electricitate
energynomics

Nuclearelectrica și Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) anunță semnarea unui Memorandum de Înțelegere (MoU) pentru cooperarea bilaterală în sectorul energiei nucleare, pentru a sprijini dezvoltarea acestei surse de energie critice în abordarea provocărilor securității energetice și a schimbărilor climatice.

Obiectivul Memorandumului de Ințelegere este de a oferi ambelor părți un cadru propice pentru o potențială colaborare în ceea ce privește dezvoltarea și extinderea programelor de energie nucleară în EAU și România, precum și în Europa Centrală și de Est.

Energia nucleară este recunoscută atât de EAU, cât și de România ca fiind o resursă energetică curată esențială pentru accelerarea decarbonizării sectorului energetic și a altor industrii grele, precum și pentru aplicații mai largi, inclusiv pentru producția de hidrogen curat și alte molecule curate, precum și pentru desalinizarea apei.

ENEC și Nuclearelectrica vor lucra împreună pentru a evalua potențialele parteneriate în ceea ce privește suportul in operarea și mentenanta centralelor de energie nucleară, consolidarea capacităților și dezvoltarea capitalului uman, precum și sinergiile în domeniul cercetării și dezvoltării (R&D). Cele două părți vor face schimb de experiență în dezvoltarea cadrelor financiare și comerciale ale programelor nucleare si schimb de cunoștințe privind capacitățile de gestionare a proiectelor.

„Parteneriatul nostru cu Nuclearelectrica reafirmă angajamentul nostru de a avansa atingerea tintelor Net Zero la nivel global prin energie nucleara. Pe măsură ce din ce în ce mai multe națiuni recunosc rolul crucial pe care îl joacă energia nucleară ca soluție dovedită pentru creșterea securității energetice interne și, în paralel, pentru decarbonizarea sectorului energetic, precum și a industriei grele prin generarea de căldură, abur și hidrogen curat, parteneriatele internaționale vor deveni și mai importante pentru accelerarea dezvoltării programelor nucleare”, a spus Excelența Sa Mohamed Ibrahim Al Hammadi, director general și director executiv al ENEC.

”Națiunea noastră a beneficiat de investiții pe termen lung în energia nucleară, care sprijină diversificarea economică și dezvoltarea durabilă. Cu trei reactoare operaționale din punct de vedere comercial la centrala nucleară Barakah, generăm energie electrică curată și abundentă 24 de ore din 24, 7 zile din 7, alimentând EAU în mod durabil, inspirând în același timp o nouă generație de campioni ai schimbărilor climatice. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu Nuclearelectrica pentru a explora oportunitățile de creștere a flotei nucleare globale și pentru a asigura operațiuni fiabile și durabile, pe lângă schimbul de cunoștințe privind tehnologiile avansate, cum ar fi reactoarele modulare mici (SMR) și alte tehnologii avansate.”

Un motor pentru dezvoltarea, securitatea energetică și stabilitatea națiunii, centrala Barakah generează mii de locuri de muncă de înaltă valoare și stimulează o valoare de milioane de dolari pentru companiile locale. Barakah oferă beneficii de mediu semnificative pentru națiune în prezent și pentru următorii 60 de ani și chiar mai departe, iar acest lucru va fi prezentat la COP28 din noiembrie 2023, care va avea loc în Dubai, EAU. Barakah previne deja milioane de tone de emisii de dioxid de carbon – principala cauză a schimbărilor climatice, în fiecare an.

„În ultimii ani, industria nucleară a dovedit că dezvoltarea, avansul tehnologic și implementarea la timp sunt o consecință directă a cooperării internaționale, a implicării la nivelul organizațiilor guvernamentale și neguvernamentale, a operatorilor și a entităților partenere. Industria nucleară este o resursă strategică în țările cu tradiție și expertiză sau în țările care consideră dezvoltarea capacităților nucleare ca fiind o soluție la diverse provocări legate de mediu sau de sistemul energetic. Operatorii cu experiență se confruntă cu aceleași provocări și văd aceleași oportunități și salutăm acest Memorandum de Înțelegere cu ENEC, deoarece suntem siguri că schimbul de experiență în domenii cheie, împreună cu identificarea de măsuri și noi cadre de cooperare și dezvoltare vor avea un impact benefic direct asupra ambelor companii”, a adăugat Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica.

SN Nuclearelectrica SA are în derulare proiecte de investiții strategice în valoare estimată de 12 miliarde de euro, inclusiv Retehnologizarea Unității 1 de la Cernavoda, Proiectul Unităților 3 și 4, dezvoltarea de reactoare modulare mici în cooperare cu NuScale, precum și proiecte de sprijin pentru operațiunile curente, cum ar fi instalația de detritiere. Proiectele de investiții ale SNN contribuie cu energie curată la stabilitatea energetică a României, la dezvoltarea socio-economică, la dezvoltarea industriei nucleare și la formarea unei noi generații de specialiști. Finalizarea proiectelor de investiții ale SN Nuclearelectrica SA va conduce, după anul 2031, la asigurarea a aproximativ 33% din necesarul de consum și a unui procent estimat de 66% din energia fără emisii de CO2 la nivel național, precum și la evitarea eliberării în atmosferă a aproximativ 24 de milioane de tone de CO2 anual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *