Acasă » Interes general » Noul program de guvernare: Deblocarea investiției Neptun Deep, listarea Hidroelectrica, reluarea procedurilor Reactoarelor 3 și 4, eliminarea supra-accizei

Noul program de guvernare: Deblocarea investiției Neptun Deep, listarea Hidroelectrica, reluarea procedurilor Reactoarelor 3 și 4, eliminarea supra-accizei

24 octombrie 2019
Interes general
energynomics

Noul program de guvernare inițiat de PNL, care a format noul guvern, propune în domeniul energiei, trecut în subordinea ministrului liberal Virgil Popescu, în primul rând să promoveze BRUA și Neptun Deep, pentru ca ”prin folosirea acestui potențial oferit în special de proiectele din Marea Neagră, România putând deveni un furnizor regional de securitate energetică pentru Republica Moldova și alte țări din regiunea noastră”.

Apoi, PNL promite elimine interimatul din companiile de stat, prin ”restaurarea competenței, eficienței și integrității în guvernanța sectorului energetic românesc”.

Premierul desemnat Ludovic Orban a depus la Parlament lista miniștrilor și programul de guvernare

A treia mare prioritate este definirea consumatorului vulnerabil. ”Modul de lucru de până acum, prin care toată populația României primește indirect subvenție, trebuie să înceteze”, se arată în documentul consultat de energynomics.ro.

Documentul mai prevede, pe lângă asumări la nivel declarativ de asigurare a stabilității și predictibilității legislației sau ”încurajare a utilizării gazului în petrochimie” și înființarea unui Departament de Energie în cadrul Ministerului Economiei. Printre priorități se numără și listarea pe piața de capital, în anul 2020, a Hidroelectrica și reluarea producției de uraniu. Documentul sugerează reluarea proiectului de la Cernavodă cu ”parteneri apropiați României”, ceea ce poate însemna că proiectul Reactoarelor 3 și 4 are acum slabe șanse de a mai fi perfectat cu chinezii de la CGN.

Între măsurile pe termen scurt, programul de guvernare propus de PNL include revizuirea și corectarea unor acte normative, precum OUG 114/2018, OUG 19/2019 și 43/2019, dar și proiectul de lege pentru eliminarea supra-accizei la carburanți.

Un comentariu la „Noul program de guvernare: Deblocarea investiției Neptun Deep, listarea Hidroelectrica, reluarea procedurilor Reactoarelor 3 și 4, eliminarea supra-accizei”

  1. Dupa 25 de ani petrecuti in sectorul energetic, recunosc ca nu am inteles de ce nu exista un minister al energiei.Citind obiectivle si masurile propuse , mi-am dat seama ca oamenii au dreptate.Totul este perfect mai sunt mici amanunte de rezolvat.Se putea chiar face o agentie, un SRL, sau o fundatie ,asa se mai cheltuie si bani pentru personal.Regret faptul ca printre masuri nu sa preluat actiunea de realizare a depozitelor de inmagazinare energie electrica.Astept cu nerabdare programul de guvernare, ca sa vad daca sa uitat ceva din punerea in functiune a unor investitii in capacitati de productie, preluate de toate guvernele de 30 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *