Acasă » Termo » Noul plan de restructurare al CE Oltenia taie încă 1.000 de MW din grupurile pe cărbune

Noul plan de restructurare al CE Oltenia taie încă 1.000 de MW din grupurile pe cărbune

2 aprilie 2021
Cogenerare
Energynomics

Complexul Energetic (CE) Oltenia va rămâne în 2026- 2027 cu doar două grupuri pe cărbune, doar la centrala Rovinari, se arată în nota de fundamentare a actului normativ prin care Guvernul îi va acorda ajutor de stat pentru achiziția certificatelor de carbon aferente anului 2020, citată de de e-nergia.ro.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat recent că ministerul a prezentat un nou plan de restructurare Comisiei Europene, care a fost mult mai bine agreat față de cel anterior, conform Agerpres. Astfel, noua versiune taie circa 1.000 de MW față de cea anterioară, care prevedea 1.650 MW pe cărbune în 2026.

“Practic, acest Plan de restructurare al CEO este prima și cea mai mare acțiune de decarbonare a sectorului de producere din România. Capacitatea instalată pe bază de lignit va scădea de la 3.570 MW (începutul anului 20201) la 660 MW (numai două grupuri la Rovinari) la începutul anului 2027, ceea ce înseamnă o reducere de 82% în 6 ani. Reducerea anuală de emisii de CO2 provenite din lignit este de 4 mil tone (de la 8.6 mil tone în 2021 la 2.6 mil tone în 20207)”, se arată în documentul citat de e-nergia.ro.

”Operarea celor două unități de la Rovinari, după anul 2025 are ca fundamentare asigurarea securității energetice în baza unui mecanism de piață. În absența unui astfel de mecanism, aceste unități nu vor opera, subiectul fiind în atenția Transelectrica, care își va actualiza asigurarea adecvanței sistemului energetic național în context regional. Această abordare va reprezenta a doua și ultima fază a planului de decarbonare a combustibililor fosili în România”.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *