Acasă » Electricitate » Nou MoU semnat de BRM cu Bursa de energie din Ucraina UEEX

Nou MoU semnat de BRM cu Bursa de energie din Ucraina UEEX

28 august 2023
Electricitate
energynomics

Președintele Comitetului Executiv al Bursei de Energie din Ucraina, Oleksii Dubovskyi și Președintele Bursei Române de Mărfuri, Gabriel Purice, au semnat un nou Memorandum de Înțelegere (MoU) care detaliază angajamentul ambelor entități de a evalua și valorifica oportunitățile din domeniul pieței și bursei de energie, concentrându-se pe gaze naturale, energie electrică și mărfuri precum produse agricole, lemn și produse petroliere. Obiectivul principal al MoU este să îmbunătățească interconectivitatea și să alinieze sistemele de tranzacționare și compensare, facilitând astfel operațiuni eficiente la nivel transfrontalier între Ucraina și România.

La baza acestei colaborări se află o aspirație comună de a dezvolta tranzacționarea regională și operațiunile transfrontaliere în piețele ucraineană și românească. MoU subliniază ferm rolul pivotal al sistemelor de tranzacționare și compensare interconectate în amplificarea cooperării.

”Evidențiind semnarea memorandumului, domnul Oleksii Dubovskyi a accentuat importanța stabilirii unei infrastructuri de post-tranzacționare armonizate și introducerea de produse inovatoare pe piață. Acești pași esențiali sunt concepuți pentru a revigora comerțul în cadrul dinamicei pieței regionale din Europa de Est.

”Domnul Gabriel Purice a exprimat încrederea că memorandumul reprezintă un nou început în cooperarea între bursele regionale și deschide oportunitatea de a dezvolta noi modele operaționale adaptate nevoilor regionale, prin adăugarea de noi produse cu valoare adăugată, precum spread-uri, cotații regionale, armonizarea practicilor de afaceri și îmbunătățirea interconexiunii fizice”, spun oficialii BRM.

UEEX este principala bursă ucraineană care organizează și desfășoară tranzacții pe piețele de energie și a altor mărfuri. De la înființarea sa în 2010, UEEX s-a implicat în tranzacționarea pe piețele energetice, inclusiv gaze naturale, petrol, produse petroliere, gaze lichefiate, cărbune și electricitate. UEEX activează în segmentul pieței de electricitate pentru contractele bilaterale, servește ca operator de platformă de tranzacționare pe piața gazelor interne și piața zilei următoare, organizează licitații pentru achiziționarea și vânzarea gazelor naturale pe piețele pe termen mediu și lung și reprezintă principala sursă de prețuri de piață pentru resursele energetice din Ucraina.

Colaborarea dintre UEEX și BRM pregătește terenul pentru operațiuni îmbunătățite de schimb de energie transfrontalieră, promovând creșterea comună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *