Acasă » Termo » Minerit » Nou memorandum pentru minerii din Valea Jiului

Nou memorandum pentru minerii din Valea Jiului

17 iulie 2021
Minerit
Gabriel Avăcăriței

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, au semnat vineri Memorandumul „Servicii de profilare pentru forţa de muncă ce urmează a fi disponibilizată din cadrul Societăţii Complexul Energetic Hunedoara”, se arată într-un comunicat al ministerului.

„Aşa cum am mai spus nu lăsăm pe nimeni în urmă. Am început un proces de modernizare, pentru a putea lăsa o moştenire „verde” generaţiei viitoare. Dar, totodată, ne asigurăm că nu neglijăm componenta socială, oamenii sunt importanţi. Vreau să transmit un apel către alte confederaţii sindicale: îi invit să se alăture acestui demers pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

La rândul său, preşedintele BNS a precizat că în această perioadă a reuşit împreună cu reprezentanţii Ministerului Energiei să identifice şi să promoveze măsurile pasive pentru sprijinirea celor care urmează să îşi piardă locurile de muncă.

„Acesta însă este doar un prim pas dintr-o operaţiune complexă care presupune ca pe lângă profilarea fiecărui lucrător, ce urmează să fie disponibilizat, să pregătim şi un pachet de informaţii relevante despre potenţialul individual al fiecăruia. Este extrem de important să lucrăm şi la setul de măsuri active de care aceşti lucrători vor trebui să beneficieze în lunile care urmează, cât şi la identificarea şi promovarea unor noi alternative economice care să asigure locuri de muncă de calitate pentru lucrătorii din Valea Jiului. În două săptămâni vom deschide împreună dialog cu cei de la MIPE cărora le vom prezenta propuneri de proiecte şi programe ce ar trebui incluse în cadrul Programului Operaţional Tranziţie Justă”, a declarat Dumitru Costin, conform Agerpres.

Datorită acestui memorandum Ministerul Energiei şi CEH, în insolvenţă, vor face demersurile necesare pentru alocarea în cadrul structurilor CEH în care se vor produce disponiblizări a unui spaţiu adecvat în care experţii BNS să îşi poată desfăşura activitatea (un spaţiu de lucru adecvat volumului de muncă, dotat cu facilităţi pentru activităţi specifice de birou în care experţii se pot întâlni cu salariaţii ce urmează a fi disponibilizaţi, respectând regulile de distanţare impuse în această perioadă).

De asemenea, se va oferi sprijin din partea Biroului Resurse Umane în vederea programării salariaţilor ce urmează a fi disponibilizaţi pentru sesiunile de profilare cu experţii BNS şi pentru prelucrarea datelor din dosarele de personal ale celor ce vor fi disponibilizaţi, dar şi o sală pentru întâlniri de grup cu persoanele ce urmează a fi profilate.

Ulterior, BNS va utiliza bazele de date astfel create şi profilele ocupaţionale exclusiv în vederea asistării acestor persoane pentru reintegrarea lor pe piaţa muncii locală sau regională.

Totodată, BNS îşi asumă să suplimenteze eforturile serviciului public local de ocupare, utilizând astfel experienţa şi competenţele dobândite în cei aproape 30 de ani de activitate.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *