Acasă » Petrol și Gaze » Noile sancțiuni SUA afectează doar marginal companiile petroliere rusești

Noile sancțiuni SUA afectează doar marginal companiile petroliere rusești

30 august 2017
Import-Export
energynomics

Companiile rusești de petrol vor găsi rapid modalități de a eluda restricțiile nou-impuse în această lună de Statele Unite cu privire la finanțarea externă pe care o pot utiliza, au declarat surse din industria petrolieră rusească.

Noile restricții au redus perioada în care entitățile din S.U.A. pot oferi finanțare firmelor rusești de energie de la 90 la 60 de zile și fac parte dintr-un nou pachet de sancțiuni aprobat de președintele Donald Trump la 2 august.

Inițiate de Congres, sancțiunile au fost parțial concepute pentru a extinde regimul aplicat Moscovei în urma anexării Peninsulei Crimeea din Ucraina dar și pentru a sancționa pentru amestecul său în alegerile prezidențiale din S.U.A. declarat de agențiile americane și negat de Rusia, potrivit Reuters.

În special, măsurile au fost concepute pentru a afecta sectorul energetic al Rusiei, cea mai mare sursă de venituri.

Dar, deși noile măsuri reprezintă un inconvenient care ar putea provoca costuri suplimentare companiilor petroliere rusești, sursele citate, care lucrează pentru firmele rusești de petrol și traderi internaționali din Rusia și străinătate au declarat că acestea sunt doar cu puțin mai aspre decât sancțiunile care au fost aplicate în 2014.

Companiile petroliere au învățat să se adapteze atunci și o vor face din nou acum, au spus sursele.

Sursele au mai afirmat că nu cunosc vreun caz în care vreo tranzacție să fi fost afectată, ca urmare a noilor măsuri.

„Afacerile merg ca de obicei”, a spus un comerciant de petrol rus, sub protecția anonimatului.

Cu toate acestea, din toate măsurile care vizează sectorul energetic, reducerea duratei finanțării ar avea cel mai mare impact direct, chiar dacă ar exista modalități de atenuare a acesteia, au explicat sursele citate.

Sancțiunile inițiale, impuse în 2014 la scurt timp după ce Rusia a anexat Crimeea, au tăiat efectiv finanțarea pe termen lung pentru companiile rusești de energie, de tipul creditelor pe care le-au folosit foarte mult timp pentru a finanța investiții în proiecte noi.

Cu toate acestea, prin acordarea unei finanțări de până la 90 de zile, sancțiunile inițiale au menținut deschise ușile creditării comerțului, de care depind majoritatea companiilor petroliere.

În tranzacțiile cu țiței, vânzătorul nu primește, de obicei, plata integral decât după câteva săptămâni după livrare. Pentru a diminua lacunele de lichiditate, traderul de petrol intervine și plătește în prealabil producătorului de petrol avansul cuvenit.

După ce perioada de finanțare a fost redusă cu o treime, la 60 de zile, companiile rusești de energie vor trebui să vină cu mai multe lichidități, au declarat sursele citate.

„Companiile de acum au volume semnificative de lichidități”, a spus un trader.

Alternativ, a spus aceeași sursă, companiile din domeniul energetic pot folosi finanțarea externă, dar o pot diviza în mai multe trepte, astfel încât creditorul să nu intre în categoria sancțiunionabilă. Asta necesită mai multe înțelegeri cu mai multe entități.

„Aduce cu sine o creștere a costurilor operaționale și financiare”, a declarat sursa.

Un alt comerciant, care lucrează pentru o mare companie occidentală, a declarat că sectorul a învățat deja cum să se ocupe de o fereastră de finanțare mai scurtă atunci când sancțiunile inițiale au fost impuse, astfel încât industria să se adapteze din nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *