Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Noi rețele de gaze în Harghita și Covasna

Noi rețele de gaze în Harghita și Covasna

1 iunie 2021
Consumatori
Gabriel Avăcăriței

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a semnat recent contractele pentru finanțarea a trei proiecte vizând dezvoltarea rețelelor de gaze naturale. În total, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020 au fost aprobate recent 10 proiecte ale autorităților locale, în urma cărora 15.444 oameni vor fi conectați la rețele de gaze naturale, potrivit unui comunicat.

Finanțate prin POIM, proiectele au o valoare totală de 144 milioane lei și vor permite accesul la rețeaua de gaze naturale unor localități din Covasna și Harghita.

„În România este necesară o îmbunătățire semnificativă în privința accesului la rețelele de gaze, rata de conectare este acum de numai 40% din totalul populației. Prin acest tip de proiecte, încercăm să recuperăm deficitul și este foarte bine că am prins șansa asta prin POIM, sperăm să reușim și pe programele viitoare. Îi felicit pe cei care au depus proiecte, pentru rapiditate și nivelul ridicat de expertiză. Prin PNRR vom veni cu o nouă propunere, să finanțăm proiecte cu o tehnologie avansată, gaze în amestec cu hidrogen”, a spus Cristian Ghinea.

În prezent, în localitățile de implementare a proiectului nu există sistem de distribuție gaze naturale, singura sursă de energie termică fiind lemnul de foc, folosit atât pentru încălzire, cât și pentru prepararea hranei și asigurarea apei calde menajere.

În total au fost aprobate 10 proiecte, iar pentru opt din acestea au fost semnate până acum contractele de finanțare, cu o valoare totală de aproximativ 327 milioane lei.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *