Acasă » Petrol și Gaze » Niţă, Engler: Nu e exclus ca forțe externe, poate rușii să-și fi băgat coada în planurile Chevron

Niţă, Engler: Nu e exclus ca forțe externe, poate rușii să-și fi băgat coada în planurile Chevron

11 noiembrie 2013
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

Ministrul Energiei, Constantin Niţă, spune că există interese externe în blocarea explorării Chevron de la Pungeşti, amintind că această companie a încheiat, între timp, un contract ferm în Ucraina.

În ceea ce priveşte reluarea negocierilor cu Rusia pentru eliminarea intermediarilor din importul de gaz către România, Niţă recunoaşte că “a încercat”, dar că “din păcate” nu a reuşit să reia negocierile, conform cotidianului România Liberă.

În privinţa interconectărior prevăzute de UE cu ­statele vecine, ministrul Energiei nu prea are cu ce să se laude: în vreme ce Bulgaria nu e interesată, reţeaua de electricitate spre Ungaria e blocată din cauza unor procese de proprietate şi ultimii 8 stâlpi nu pot fi montaţi, iar reţeaua spre Republica Moldova ar trebui să fie gata peste doi ani.

În același timp, John Engler, fost senator şi fost guvernator al statului Michigan a sugerat că în spatele protestelor împotriva gazelor de şist s-ar putea afla interese din Rusia, adăugând că e doar o opinie, fără a deţine dovezi în această direcţie.

”Nu cred că ar fi o surpriză să aflăm că protestul poate fi finanţat de Rusia, care are interese legate de resursele din România. Dar, acestea fiind spuse, există mai multe interese economice. (…) Nu ştiu asta. Doar sugeram că… Şi noi avem proteste legate de protecţia mediului. Nu ştiu dacă oamenii au fost plătiţi sau nu de către cineva. Dar informaţiile de la care au pornit nu sunt întotdeauna fundamentate pe date ştiinţifice”, a declarat Engler, preşedintele Business Roundtable, în cadrul unei emisiuni TV citate de Mediafax.

În ce priveşte influenţa Rusiei, preşedintele BRT crede că „toată lumea este de acord că unele ţări, precum România, au fost trase înapoi considerabil de influenţa semnificativă a Rusiei”.

Despre gazele de şist: Nu toate statele americane susţin explorarea gazelor de şist

Gazele de şist au reprezentat una dintre temele abordate, John Engler fiind de părere că interesul României în domeniul gazelor de şist ar trebui să ia în considerare avantajul competitiv în ceea ce priveşte preţul energiei.

„Şi în SUA au fost dezbateri asupra exploatării gazelor de şist şi despre modalităţile de refacere a mediului. Datele ştiinţifice sunt favorabile. E un sistem sigur, dacă este aplicat aşa cum trebuie”, crede el, motivând că operaţiunile se desfăşoară la mare adâncime.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *