Acasă » Interes general » Nicușor Dan: La finalul anului trecut am împrumutat 500 mil. lei pentru a evita colapsul din termoficare

Nicușor Dan: La finalul anului trecut am împrumutat 500 mil. lei pentru a evita colapsul din termoficare

12 ianuarie 2023
Interes general
Bogdan Tudorache

Primarul Capitalei, Nicușor Dan,  susține că a reușit să plătească toate restanțele Bucureștiului, conform unui comunicat postat pe Facebook.

”Primăria Capitalei începe anul 2023 cu zero datorii curente. Ce înseamnă acest lucru? Că în ultimii doi ani, cu mari eforturi, am reușit să plătim sau să eșalonăm nu mai puțin de trei miliarde de lei, datorii curente făcute de vechea administrație. Am evitat astfel un faliment iminent care însemna, printre altele, închiderea principalelor servicii publice: transport public, sistem de termoficare, spitale. Aceste datorii s-au acumulat pentru că Primăria Capitalei, condusă de administrația PSD, cheltuia în fiecare lună mai mult decât avea, ceea ce a dus la o situație dezastruoasă: la sfârșitul anului 2020, nu mai puțin de 150 de companii și persoane private puseseră popriri pe conturile Primăriei Capitalei”, se arată în comunicat.

Anterior, primarul anunțase, pe 29 decembrie, că a reușit să achite o datorie de 500 de milioane lei către Termoenergetica, printr-un credit luat de la UniCredit.

”Astăzi (n.r. 29 decembrie, 2022) am plătit datoria de 500 de milioane de lei către Termoenergetica, ceea ce înseamnă că această cursă contra cronometru parcursă de Primăria Capitalei și-a atins scopul: imediat ce Guvernul ne-a permis, pentru o perioadă foarte scurtă însă, ridicarea plafonului de îndatorare, am parcurs în timp record, împreună cu colegii mei si cu reprezentantii bancilor, toate procedurile necesare achiziționării unui credit, comprimând în doar o lună demersurile care în mod normal ar fi durat trei luni. Am achiziționat creditul de la Unicredit, am luat avizele necesare, am retras banii și am achitat datoria”.

Nicușor Dan mai afirmă, în comunicatul din 11 ianuarie, că ”în ultimii doi ani în mod deliberat nu am comunicat această situație dezastruoasă pentru că s-ar fi creat panică în piață și toți creditorii Primăriei și-ar fi cerut banii de urgență ceea ce însemna în mod clar colapsul instituției”.

”După plata sumelor datorate și deblocarea conturilor, prima reacție a mediului privat nu s-a lăsat așteptată: la sfârşitul anului trecut a trebuit să împrumutăm de urgență 500 de milioane de lei pentru a evita colapsul sistemului de termoficare, iar pentru că băncile au avut încredere în noi, am reuşit. Deciziile pe care le-am luat au fost dureroase și au afectat, în parte, unele investiții: s-au amânat mai multe proiecte, deși existau toate documentațiile necesare, cum ar fi consolidarea malurilor de lac din Herăstrău, refacerea aleilor din parcuri, reabilitarea unor drumuri, prelungirea Pasajului Grigorescu etc. Am făcut economii substanțiale la buget prin desființarea unor companii municipale, însă unele servicii publice au fost afectate, fiind necesare noi achiziții, noi licitații, refacerea unor documentații etc. Acum, toate aceste investiții amânate se vor putea realiza, pentru că avem o situație financiară stabilă. În ultimii doi ani în mod deliberat nu am comunicat această situație dezastruoasă pentru că s-ar fi creat panică în piață și toți creditorii Primăriei și-ar fi cerut banii de urgență ceea ce însemna în mod clar colapsul instituției. În schimb, în toată această perioadă, am avut discuții și negocieri cu creditorii și am reușit să închidem astfel datorii uriașe”, se mai arată în comunicatul de azi al PMB.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *