Acasă » Petrol și Gaze » Nicolescu: Tarifele de transport al gazelor ar putea creşte cu 25-30%, odată cu finalizarea BRUA

Nicolescu: Tarifele de transport al gazelor ar putea creşte cu 25-30%, odată cu finalizarea BRUA

3 decembrie 2020
Consumatori
energynomics

Costurile cu transportul gazelor din facturile plătite de cetăţeni şi industrie ar putea creşte cu 25-30%, întrucât investiţia în gazoductul BRUA trebuie amortizată, iar conducta riscă să rămână una goală în următoarea perioadă, a scris, pe Facebook, Răzvan Nicolescu, expert în energie şi fost ministru de resort.

„De data aceasta BRUA 1 chiar cred că a fost finalizat. Transgaz a făcut o treabă bună din punct de vedere operaţional în realizarea acestui proiect, fără depăşiri de costuri sau întârzieri majore. Compania a demonstrat o bună capacitate de a realiza proiecte complexe în domeniul său de activitate. Nu îmi este clar încă impactul investiţiei pentru economia românească, adică câte echipamente şi conducte au fost produse local”, a arătat Nicolescu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, din păcate România nu a făcut suficiente eforturi pentru că interconectările dintre Grecia şi Bulgaria să se realizeze în acelaşi timp cu BRUA 1, deşi angajamentele erau pentru toată lumea.

De asemenea, Comisia Europeană nu a fost intransigentă cu respectarea angajamentelor şi legislaţiei europene. „În aceste condiţii riscurile că această conducta să rămână goală cresc, mai ales că mai devreme de cinci ani este exclus că România să aibă vreo producţie semnificativă în Marea Neagră. În această ipoteză nedorită costurile cu transportul din facturile plătite de cetăţeni şi industrie ar putea să crească cu aproximativ 25-30% pentru că amortizarea BRUA nu poate aştepta şi va începe în curând”, a mai scris specialistul.

Lucrările la gazoductul BRUA au fost finalizate duminica trecută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *