Acasă » Petrol și Gaze » Nicolescu: Ruşii vor să creeze panică pentru a creşte prețul gazelor

Nicolescu: Ruşii vor să creeze panică pentru a creşte prețul gazelor

29 aprilie 2022
Import-Export
Energynomics

Decizia ruşilor de a sista livrările de gaze pentru Polonia şi Bulgaria reprezintă o încercare de a diviza Uniunea Europeană şi de a crea panică pentru a creşte preţul gazelor pe pieţele spot, a declarat, pentru Agerpres, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

„Decizia lui Putin în privinţa sistării furnizării de gaz natural pentru Polonia şi Bulgaria reprezintă o încercare de a diviza UE fără a crea impact mare pe economia Rusiei şi aşa foarte afectată de sancţiuni. În plus, vrea să creeze panică cu impact pe preţurile spot”, a spus Nicolescu.

Potrivit acestuia, Polonia urma să se decupleze în curând de livrările din Rusia după finalizarea unei noi conducte cu Norvegia, iar în Bulgaria clasa politică este foarte divizată în ceea ce priveşte condamnarea agresiunii din Ucraina.

„România trebuie să îşi vadă de planurile sale de a creşte producţia şi de a umple depozitele. În plus, trebuie regândite planurile de conectare de noi localităţi la reţelele de gaz natural. Aceste conexiuni trebuie înlocuite cu o campanie de optimizare a consumului şi electrificare a încălzirii susţinute din fondurile europene care zac nefolosite de ani buni”, consideră el.

Totodată, Nicolaescu crede că este puţin probabil ca ruşii să sisteze gazele pentru alte ţări.

„Trebuie, de asemenea, să fim conştienţi că Putin prin aceste sancţiuni îi condamnă pe ruşi să sufere şi mai mult din lipsa banilor pe care îi primeau de la europeni pe gaz. Din acest motiv, extinderea lor la o scară largă şi pe un termen lung, de exemplu prin includerea Germaniei, este puţin probabilă”, susţine el.

Preţurile de referinţă la gazele naturale în Europa au crescut miercuri cu 24%, după ce Rusia a oprit livrările în Polonia şi Bulgaria, transmite Bloomberg.

La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze au urcat cu 24%, până la 127,50 de euro pentru un Megawatt-oră, cel mai ridicat nivel de la 1 aprilie.

 

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.