Acasă » Termo » Minerit » Nicolescu: Împrumutul pentru CE Hunedoara este o risipă de bani publici

Nicolescu: Împrumutul pentru CE Hunedoara este o risipă de bani publici

3 iunie 2015
Minerit
Bogdan Tudorache

Răzvan Nicolescu, fostul ministru al Energiei, crede că soluţia acordării unui împrumut de 37 de milioane de euro pentru CE Hunedoara constituie o risipă de bani publici, chiar dacă este de apreciat preocuparea autorităţilor pentru găsirea unei soluţii pentru Complex, conform Bursa.

„Se spune că e doar un împrumut. Să fim serioşi! Banii nu vor mai fi returnaţi niciodată la buget. Din păcate, soluţia ştergerii de datorii, coroborată cu privatizarea complexului, a fost abandonată complet. De asemenea, nu se mai aude nimic despre crearea pieţei de alocare de capacitate”.

Fostul ministru susţine că insolvenţa companiei nu mai poate fi evitată mult aşa cum stau lucrurile acum şi că, pentru securizarea funcţionării centralei de la Paroşeni, ar fi fost mai potrivită o analiză privind preluarea, în condiţii de piaţă, a acestui activ de către Hidroelectrica SA, care „pare că nu are ce face cu banii şi vrea să dea sute de milioane de euro dividende la buget”.

„Hidroelectrica ar plăti preţul corect pentru acest activ iar o parte din bani s-ar putea duce în modernizarea minelor care mai sunt viabile. O analiză legată de preluarea de către Hidroelectrica ar putea indentifica şi alte sinergii, de exemplu recrearea parţială a mixului energetic”, a completat Răzvan Nicolescu, menţionând că insolvenţa CEH nu este neapărat o soluţie proastă, dacă procesul este gestionat corect.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *