Acasă » Interes general » Nicolas Pleșea, Agista: Investitorii sunt interesați de România, dar nu găsesc proiecte mari

Nicolas Pleșea, Agista: Investitorii sunt interesați de România, dar nu găsesc proiecte mari

6 iulie 2022
Interes general
Bogdan Tudorache

Există un interes foarte mare în domeniul regenerabilelor din partea fondurilor de investiții, însă acestea nu găsesc în România proiecte la scală mare, Nicolas Pleșea, Senior Investment Manager Agista, în cadrul Energy Strategy Summit 2022, un eveniment organizat de Energynomics.

”Există un interes foarte mare în domeniul regenerabilelor, iar noi suntem în contact cu foarte multe fonduri de impact din multe zone ale lumii care au un interes foarte mare pentru România. Problema majoră este că nu găsesc proiecte de mărime mare, semnificative. Bani există, inclusiv noi avem bani de investit în acest domeniul, trebuie să găsim acele proiecte fezabile din toate punctele de vedere”, a afirmat el.

Agista este un fond de investiții pe care trebuie să-l percepem ca pe un furnizor de capital și face investiții cu impact și, evident, în condiții de rentabilitate.

”Omenirea produce în fiecare an 150 Gt de CO2, ceea ce înseamnă că dacă vom continua în acest mod, vom ajunge la un nivel de încălzire de peste 4 grade Celsius (peste nivelurile din 1990, în 2050- n.r.). Sunt scenarii despre ce s-ar întâmpla la 3 grade C și sunt active- porturi, autostrăzi, orașe, unități de producție care vor dispărea. Sectorul energetic reprezintă 40% din această problemă, ceea ce înseamnă că dacă rezolvăm problema combustibililor fosili, rezolvăm problema climatică. Pare că rezolvarea problemelor climatice devine foarte mult o problemă financiară. Toate organizațiile internaționale vorbesc de reorientarea fluxurilor financiare în zona investițiilor sustenabile. La nivel global se vorbește de 23 de trilioane de dolari investiții în infrastructură energetică, 770 de miliarde de euro la nivelul Uniunii europene, iar în România probabil că vorbim de 10-15 miliarde de euro, în următorii 10 ani. Dacă ne uităm la PNIESC, el spune că vom fi nevoiți să investim undeva la 10 miliarde de euro, pentru a produce între 7-10 GW de energie regenerabilă. Dacă, însă, vorbim cu antreprenorii, ei vor ordona în felul următor problemele: avem o problemă birocratică, de legislație, în ceea ce privește regimul juridic al terenurilor, avem birocrația din jurul ATR-urilor – problema cu infrastructura energetică, și probleme de finanțare. Bani nu se găsesc pe toate drumurile, și pentru a avea acces la finanțare trebuie să vii cu un plan bun, o idee bună și să ai puterea de execuție. Dacă ai toate aceste lucruri sunt convins că banii vor veni”, a mai spus el.

Energy Strategy Summit 2022 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi: ABB, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, Eaton, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, European Energy, Eximbank, EY, Franklin Templeton, Horváth, ING, Hidroelectrica, Marsh, MET Energy România, Nuclearelectrica, BCR Pensii, Photomate, Powertis, Renomia Gallagher, Schneider Electric, Transelectrica, Volt, wpd.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *