Acasă » Electricitate » Năstase, Alro Slatina: Bursa de energie din România arată ca în Evul Mediu

Năstase, Alro Slatina: Bursa de energie din România arată ca în Evul Mediu

18 iunie 2014
Electricitate
energynomics

Bursa de energie electrică din România continuă să arate ca în Evul Mediu, întrucât ofertele de vânzare și de cumpărare a energiei se depun în plic închis și multe licitații sunt astfel ratate, spune Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al Alro Slatina, într-un interviu acordat Agerpres.

Întrebat dacă liberalizarea pieței de energie este un lucru bun pentru consumatori, el a răspuns:

„Teoretic e un lucru bun. Practic, ca să ai o piață funcțională, trebuie să ai instrumentele de piață funcționale. Și vă dau un exemplu: la noi în continuare pe PCCB (Platforma Centralizată a Contractelor Bilateriale din cadrul bursei de energie OPCOM — n.r.), discutăm de această chestiune de mai bine de doi ani, licitațiile de achiziție de energie electrică sunt în continuare în plic închis, ca în Evul Mediu”, a precizat Năstase.

El a argumentat prin numărul mare de licitații ratate pe această piață.

“Așa era și atunci, se trimitea o depeșă la castelul de vizavi. Venea un nene călare cu o depeșă sigilată. Noi punem ștampilă, ei puneau sigiliul cu ceară, își punea omul inelul acolo și spunea: “Du-l la vecinul, să vedem dacă îmi dă trei capre”. Deci, dacă mă întrebați pe mine, e cam de evul mediu. E greu să spui că e funcțională. Și se vede în numărul de licitații ratate”, a continuat oficialul Alro.

Potrivit acestuia, ca piața să fie funcțională, este nevoie de competitivitate și transparență.

Așa funcționează orice piață…trebuie să fie transparentă și competitivă. Din păcate, la noi e doar transparentă și asta până la un punct, dar competitivă sigur nu este, cu excepția Pieței pentru Ziua Următoare. Apoi trebuie să ai instrumente de acoperire a riscului, or din păcate acestea lipsesc cu desăvârșire”, a declarat el.

Năstase a mai explicat că un alt lucru care lipsește pentru ca piața să fie funcțională este conexiunea cu alte țări.

“Mai există un aspect. Dacă nu-mi place piața, mă duc la altă piață… s-ar putea să găsesc prețuri mai bune. Ce se întâmplă pe piața de energie: noi nu avem interconexiuni… Asta e o problemă structurală, profundă, întrucât Comisia Europeană a zis vrem interconexiuni, vrem o piață liberă, competitivă, astfel încât consumatorii să plătească mai puțin. Realitatea de azi ne arată profituri uriașe la companiile de energie și nicio conexiune făcută sau foarte puține, nesemnificative”, susține Năstase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *