Acasă » Electricitate » Multe sisteme fotovoltaice se vor defecta la scurt timp de la montare din cauza erorilor de execuție

Multe sisteme fotovoltaice se vor defecta la scurt timp de la montare din cauza erorilor de execuție

27 noiembrie 2022
Electricitate
energynomics

Afluxul masiv de fonduri destinate instalării de panouri solare la sol și pe acoperișuri generează provocări la nivelul planificării și instalării acestor sisteme, pentru că nu toate firmele apărute pe piață au expertiza necesară. Din cauza neregulilor la montarea sistemelor fotovoltaice, este posibil ca peste câțiva ani o parte din ele să nu mai funcționeze.

”Acum sunt peste 1.000 de firme care instalează în România panouri fotovoltaice și am văzut foarte multe nereguli în modul de implementare a unei centrale fotovoltaice. Provocarea cea mai mare apare în momentul planificării și instalării unui sistem fotovoltaic. Fiind însă o piață nouă, nu sunt foarte mulți ingineri care să aibă cunoștințele necesare. Din cauza asta se fac greșeli foarte mari și este posibil ca din neglijență să instalezi un sistem care peste doi ani să nu mai fie funcțional”, a declarat Adrian Săcuiu, managing partener la Volt, în cadrul conferinței “Digitalizare și Eficiență energetică – Cluj-Napoca”, organizate de Energynomics.

Aceste erori, alături de lipsa unor evaluări și studii făcute de firma care instalează un sistem fotovoltaic, vor diminua durata de viață a instalațiilor. Alte tipuri de provocări, ignorate de multe dintre firme, dar și de către clienți, apar la nivelul reglementărilor. În multe situații apar discrepanțe între prevederile legislative ale Ministerului Energiei și reglementările Autorității Naționale de Reglementare în Energie, iar cel puțin o parte dintre aceste neconcordanțe sunt produse de absența unor cunoștințe tehnice la nivelul celor care reglementează piața.

Aceste discrepanțe pot, la rândul lor, să genereze blocaje care, mai departe, să ducă la amânarea sau chiar la anularea unor proiecte. De asemenea, beneficiarii acestor investiții ar trebui să se documenteze înainte de a lua decizia unei astfel de cheltuieli și ar trebui să fie interesați, în primul rând, de avantajele maxime pe care le pot obține pe termen lung.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ADRIAN SĂCUIU

”Abordarea tradiționalistă raportată doar la preț și/sau calitatea echipamentelor nu este sănătoasă. Clienții ar trebui să se uite la avantajele pe termen mediu (10 ani) și lung (25 ani) ale sistemelor lor, pentru că, până la urmă, o instalație fotovoltaică este un activ care trebuie să genereze reduceri la facturi la electricitate pe termen lung”, a adăugat Săcuiu.

Compania Volt activează pe piața din România din 2016, când a început să furnizeze și să instaleze încărcătoare pentru mașinile electrice și și-a stabilit ca obiectiv strategic să devină lider pe partea de montare a sistemelor fotovoltaice pe acoperiș. Volt are în diverse stadii de execuție 70 de proiecte fotovoltaice pe acoperiș și la sol evaluate la 165 de milioane de euro și care însumează o capacitate 192 MW.

Conferința “Digitalizare și Eficiență energetică – Cluj-Napoca” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi: Eaton Electric, Elgeka-Ferfelis Romania, Enel X, EnergoBit, Kawasaki Gas Turbine Europe, MET Energy România, REI Group, Photomate, Volt, Wiren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *