Acasă » Regenerabile » Moody’s: Piețele în dezvoltare vor conduce în cursa pentru energie regenerabilă

Moody’s: Piețele în dezvoltare vor conduce în cursa pentru energie regenerabilă

27 septembrie 2017
Eolian
energynomics

Piețele emergente vor eclipsa țările dezvoltate în perioada următoare, prin capacitatea lor ridicată de a genera energie eoliană și solară, pe măsură ce costurile echipamentelor scad și piața energiei renunță la cărbune, potrivit agenției de rating Moody’s.

În timp ce țările dezvoltate au fost liderii domeniului generării energiei regenerabile pentru multă vreme, economiile emergente sunt pe cale să le depășească, astfel încât capacitatea totală instalată a energiei eoliene și a celei solare din aceste țări ajung la 307GW și, respectiv, 272GW – ceea ce reprezintă 51% și, respectiv, 53% din capacitatea globală, potrivit Moody’s.

China înregistrează cea mai mare creștere. Însă și țările din Orientul Mijlociu și din Africa de Nord au în plan să instaleze parcri solare de 14 GW până la sfârșitul anului 2018 – o creștere de șapte ori față de 2015. De asemenea, America Centrală și de Sud ar trebui să ajungă la 14 GW, aproape de cinci ori mai mult decât în 2015, iar India este pregătită să atingă 28 GW, un salt de aproape șase ori.

„Toată lumea știe: costul instalării energiei solare și eoliene a scăzut, dar recent am văzut prețuri minime extreme în regiuni precum Mexic, Chile, India și Abu Dhabi”, a declarat Swami Venkataraman, vicepreședinte Moody’s Investors Service.

„Această scădere a costurilor schimbă cu siguranță calculul guvernelor [piețelor emergente], permițându-le să urmărească dezvoltarea de energii regenerabile mult mai agresiv”, a adăugat el. Un alt factor constă în scăderea cererii pentru cărbune, ajuns la maximum posibil, pe piața energiei. În 2013, US Energy Information Administration a estimat că, la nivel mondial, cererea de cărbune va crește cu 39% până în 2040. Acum se așteaptă o creștere de doar 1%.

Atractivitatea energiei eoliene și solare se datorează în principal progreselor tehnologice care reduc costurile și elimină nevoia de subvenții, tendința fiind în creștere, potrivit Financial Times.

„Numeroase piețe- cheie au ajuns recent la un punct de inflexiune în care energiile regenerabile au devenit cea mai ieftină formă de generare de energie nouă, o dinamică pe care o vedem răspândită în aproape toate țările pe care le acoperim până în 2020”, a declarat un raport recent al Morgan Stanley.

„Prețul panourilor solare a scăzut cu 50% în mai puțin de doi ani. Costurile totale pentru energia eoliană în țările cu condiții favorabile de vânt sunt mai mici cu până la jumătate până la o treime față de centralele pe bază de cărbune sau gaze naturale, iar producția de turbine eoliene va crește exponențial”, a adăugat banca.

Popularitatea energiei solare pe piețele emergente crește mai repede decât cea a vântului. Până la sfârșitul anului 2019, din estimările Moody’s, piețele emergente vor găzdui 353 GW de capacitate solară – o creștere de 2,6 ori peste nivelurile din 2015 – eclipsând o valoare estimată de 349 GW de energie eoliană, un nivel de 1,5 ori mai mare decât în 2015.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *