Acasă » Electricitate » Moldova şi Ucraina – integrate în rețeaua europeană, primesc importuri românești

Moldova şi Ucraina – integrate în rețeaua europeană, primesc importuri românești

17 martie 2022
Distribuţie
Bogdan Tudorache

România a exportat energie în ultimele 24 de ore către Republica Moldova și apoi Ucraina, conform datelor operatorului moldovean Moldelectrica. Astfel, exporturile românești au început miercuri, la ora locală 16.45 și s-au cifrat la circa 300 MW, oscilând până joi la ora 15 între 200 și 500 MW, mare parte din volume mergând către Republica Moldova și apoi către Ucraina, cel puțin din punct de vedere fizic.

”Nu știm ce contracte există, probabil încă se mai fac teste, este greu de spus dacă sunt exporturi reale. Este posibil ca România să ajute, însă, Republica Moldova și Ucraina”, a comentat un trader pentru Energynomics.

Începând de miercuri, Republica Moldova şi Ucraina sunt parte a reţelei de energie electrică a Europei, după ce au finalizat procesul de sincronizare cu sursa europeană de electricitate, a anunțat Executivul comunitar.

”Rețelele electrice din Ucraina și Moldova au fost sincronizate cu succes cu Rețeaua Europeană Continentală. Acest lucru va ajuta Ucraina să-și mențină sistemul electric stabil, casele calde și luminile aprinse în aceste vremuri întunecate. Este, de asemenea, o piatră de hotar istorică pentru relația UE-Ucraina – în acest domeniu, Ucraina este acum parte a Europei”, conform comunicatului CE.

„Acest proiect a dat dovadă de o cooperare și o determinare extraordinară din partea tuturor celor implicați. Vreau să mulțumesc Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport pentru energie electrică (ENTSO E) pentru că a depus un an de muncă în două săptămâni pentru ca acest lucru să se întâmple. Vreau să mulțumesc Președinției franceze a Consiliului și statelor membre pentru sprijinul acordat acestui proiect care nu este lipsit de riscuri. Și vreau să le mulțumesc partenerilor noștri ucraineni – ministrul Galușcenko și Ukrenergo în special – pentru eforturile lor eroice de a menține sistemele energetice ucrainene să funcționeze în mijlocul unui război teribil”, a declarat comisarul pentru Energie, Kadri Simson.

„UE va continua să sprijine Ucraina în sectorul energetic, prin asigurarea fluxurilor inverse de gaze către țară și livrarea aprovizionării cu energie, care este extrem de necesară. Deasemenea, așteptăm cu nerăbdare momentul în care putem continua cooperarea noastră excelentă în ceea ce privește tranziția ecologică și reformele pieței”, a adăugat ea.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *