Acasă » Electricitate » MOL și E.ON vor construi o rețea europeană de stații electrice, inclusiv în România

MOL și E.ON vor construi o rețea europeană de stații electrice, inclusiv în România

30 iunie 2017
Electricitate
Bogdan Tudorache

Comisia Europeană a aprobat proiectul prin care MOL și E.ON vor construi o rețea de încărcare pentru mașini electrice în Europa de Est, cu finanțare europeană. România e pe lista tărilor beneficiare, iar proiectul va avea o valoare totală de circa 22 de milioane de euro. Aproape 18-19 milioane de euro vor fi primite din partea UE.

Comisia Europeana a selectat pentru finanțare proiectul consorțiului NEXT-E, care are ca scop instalarea unei rețele de încărcare pentru mașini electrice în mai multe state din Europa Centrala si de Est. Consorțiul NEXT-E este alcătuit din Grupul MOL, E.ON și alti parteneri care au inițiat un proiect care include instalarea și gestionarea a peste 250 de prize pentru mașini electrice cu încărcare ultra-rapidă (cu o capacitate de cel puțin 150 kW) și rapidă (50 kW). Prizele vor fi amplasate pe autostrăzi, la distanțe de maximum 150 de kilometri una de cealaltă. Țările beneficiare sunt Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Croația și România.

Acesta este unul dintre cele 152 de proiecte de transport la nivelul UE pentru care Comisia Europeană a aprobat alocarea a 2,7 miliarde de euro. “Salutăm sprijinul oferit de Comisia Europeană şi aşteptăm cu nerăbdare să discutăm detaliile cu CE şi cu partenerii noştri”, au declarant reprezentanţii grupului MOL.

Recent, Comisia Europeană a aprobat investiţii de 2,7 miliarde EUR în 152 de proiecte-cheie în domeniul transporturilor care sprijină mobilitatea competitivă, ecologică şi interconectată în Europa. Potrivit unui comunicat distribuit de CE la 23 iunie, executivul european a ales astfel să pună în practică angajamentele asumate în Planul de Investiţii pentru Europa şi cele în domeniul conectivităţii la nivel european.

CE a precizat că proiectele selectate vor contribui la modernizarea liniilor feroviare, la eliminarea blocajelor şi la îmbunătăţirea conexiunilor transfrontaliere, la instalarea unor puncte de alimentare cu combustibili alternativi şi la implementarea unor soluţii inovatoare de gestionare a traficului. Investiţia este realizată în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei, mecanismul financiar al UE de sprijinire a reţelelor de infrastructură şi va debloca 4,7 miliarde de euro sub formă de cofinanţări publice şi private.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *