Acasă » Uncategorized » Moise, Patres: Modul în care se tranzacționează energia va suferi mutații mari

Moise, Patres: Modul în care se tranzacționează energia va suferi mutații mari

18 iulie 2018
Electricitate
Bogdan Tudorache

România va trece printr-o perioadă a marilor decizii, în piață vor apărea noi reglementări care vor alinia piața energetică celei europene, iar includerea micilor producători și consumatori (prosumeri) în rețea va determina schimbări majore, spune Martin Moise, vicepreședinte Patres, în cadrul conferinței energynomics.ro pentru lansarea raportului oficial Energy Strategy Summit 2018.

Prețul tehnologiei este în scădere, iar scăderea prețului stocării ar putea crește punctul de amortizare pentru micile investiții. Consumul casnic și prodiucția prosumerilor ar putea crește, mai ales datorită noilor prevederi care scutesc prosumerii de taxe (toate taxele, inclusiv cele de racordare), iar amortizarea, calculată acum pentru o medie de 6 kw instalați la 15-20 de ani, ar putea coborî chiar sub 10 ani, odată ce costul bateriilor scade, iar autoconsumul crește de la 25% la 50%.

Costurile de instalare, de 1.500-1.600 de euro pe KW instalat, ar putea fi susținute de Fondul de Mediu, care va deschide un program de finanțare pentru prosumeri – cu fonduri estimate acum la 50-70 milioane euro, care ar putea acoperi în jur de 20.000 de gospodării.

”Fără acest ajutor, investițiile vor fi destul de selective”, spune Moise.

În viitor, România trebuie să țină cont de cei 3 D: decarbonare, descentralizare și digitalizare, care vor aduce schimbări majore în piață. În 2021 vom avea un nou Cod al rețelei pan-european, intervalul de decontare va coborî de la 1 oră la 15 minute, ceea ce va reprezenta o provocare, chiar și în domeniul tranzacțiilor comerciale, schimbând total piața de echilibrare. România se va confrunta și în acest caz cu o nouă provocare, dat fiind faptul că s-a amânat introducerea contoarelor inteligente, explică Moise.

”Piața de echilibrare va fi integrată, și asta va fi cea mai mare provocare”, a mai spus Moise.

”Vor exista centrale virtuale care vor include și consumatorii. Există deja chiar firme românești care dezvoltă, cu ajutorul tehnologiei blockchain, platforme globale de tranzacționare peer-to-peer, care pot merge de la producător, direct la consumator. Modul în care energia se tranzacționează va suferi mutații mari, iar România va avea mult de lucru”, a comentat Moise.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *