Acasă » Opinii » Mircea Man: ANRE este sufocată de petiții care se referă strict la facturare

Mircea Man: ANRE este sufocată de petiții care se referă strict la facturare

26 septembrie 2024
Consumatori
energynomics

Creşterea numărului de prosumatori în România este una haotică, în funcție de fondurile obținute de la Ministerul Mediului, dar şi de capacitatea fiecărei persoane fizice de a investi în acest sens, susține Mircea Man, vicepreşedintele al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Astăzi vorbim de 150.000 de prosumatori şi până la finalul anului vorbim de 200.000. Este o dezvoltare haotică, în funcție de cum se obțin fondurile de la Ministerul de Mediului, de capacitatea fiecărei persoane fizice de a investi. Nu este o soluție, câtă vreme nu s-a investit în sistemele de distribuție de-a lungul timpului. Atragerea de fonduri europene este o prioritate. N-am văzut în PR4 (perioada a patra de reglementare, n.r.) că investițiile pe fonduri europene au fost substanțiale. Am trecut printr-o criză energetică, a venit Guvernul cu subvenție, mă întreb ce se va întâmpla din 1 aprilie anul viitor, 2025. Sunt întrebări pe care şi le pune populația. Astăzi, autoritatea este sufocată de petiții care se referă strict la facturare. Aproape tot personalul de la control şi petiții este blocat în activități de genul ăsta”, a menționat Mircea Man, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, aşa cum au fost aprobate tarifele în perioada a patra de reglementare, se are „foarte mare grijă şi în perioada a cincea de reglementare”.

„Trebuie să vedem dacă tarifele pot fi suportate de către cetățeni. Nu cred că astăzi sau într-un program de reglementare eu pot să vin şi să fac investiții foarte mari, ştiind că operația va ieşi bine, dar pacientu-i mort. Adică eu, ca şi cetățean, ca om care văd ce înseamnă greutatea de a plăti consumul, vin cu un tarif mai mare, nu cred că va fi o soluție care să împace şi programul de investiții şi ceea ce poate suporta populația, ori acest lucru trebuie să fie într-un echilibru”, a adăugat vicepreşedintele ANRE.

Pe de altă parte, Mircea Man a subliniat că, pe gaz, sunt peste 100 de UAT-uri, 100 de primării care au extinderi ori înființări de distribuții, ceea ce înseamnă că există o preocupare reală şi în acest sens.

„Chiar dacă astăzi spunem că viitorul nu este al sistemelor de distribuție pe gaz, eu cred că este un mare pas înainte de a aduce acel confort şi în UAT-uri pentru dezvoltare, pentru noi capacități de producție”, a mai spus Mircea Man.

 

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *