Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Ministrul Energiei: ANRE a micșorat prin formulă gazele de vândut pe Bursă, solicit revizuiri

Ministrul Energiei: ANRE a micșorat prin formulă gazele de vândut pe Bursă, solicit revizuiri

15 iulie 2014
Consumatori
energynomics

Ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, spune că ordinul ANRE prin care s-a stabilit obligativitatea tranzacționării pe Bursă a unei anumite cantități de gaze produse intern nu sprijină dezvoltarea pieței și a acestei practici, nu este în spiritul amendamentelor aduse Legii Energiei și Gazelor și cere o revizuire a legislației secundare de către Autoritate.

Ministrul solicită Autorității “să reanalizeze decizia, pentru că, în forma actuală, ordinul nu creează premisele tranzacţionării procentului de 20% comunicat, în condiţiile în care baza de aplicabilitate se apropie de zero. Practic, aproape că nu s-a impus niciun procent”.

Deși Departamentul pentru Energie solicită această revizuire, potrivit legii nu are cum interveni mai mult decât o simplă solicitare publică, întrucât ANRE se află sub control parlamentar și ia decizii independent.

ANRE a micșorat baza de calcul

În propunerea inițială, trebuiau tranzacționate prin bursă 20% din toate gazele produse intern destinate comercializării care rămâneau disponibile după ce se injectau în depozite cantitățile solicitate prin lege, se acoperea consumul reglementat și cel tehnologic al operațiunilor petroliere, se acoperea producția de energie electrică din gaz și se onorau contractele în vigoare.

În formula finală de calcul, obligativitatea de a merge pe bursă s-a instituit pentru minim 20% din gazele extrase intern, destinate din prima pieței concurențiale. Prin urmare, cantitatea căreia se aplică ordinul se micșorează consistent, fiind scăzute prin formulă atât cantitățile menționate mai sus, cât și cele destinate exportului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *