Acasă » Electricitate » Nuclear » Ministrul bulgar al Energiei: Tehnologia pentru construcția centralei nucleare de la Belene este cea mai modernă și fiabilă

Ministrul bulgar al Energiei: Tehnologia pentru construcția centralei nucleare de la Belene este cea mai modernă și fiabilă

6 martie 2019
Electricitate
energynomics

După discuțiile dintre prim-ministrul Bulgariei, Bojko Borissov și premierul rus Dmitri Medvedev, nu putem vorbi în nici un fel despre dependența tot mai mare de Rusia. Acesta este comentariul făcut de ministrul bulgar al Energiei, Temenujka Petkova, în această dimineață, la postul de radio NOVA.

„Interesul nostru național și politica noastră energetică sunt foarte clar definite și sunt legate de asigurarea securității aprovizionării cu resurse energetice și de crearea unor astfel de condiții pentru diversificarea surselor și căilor de furnizare a gazelor naturale, și concurență și o economie competitivă”, a spus Petkova, potrivit Novinite.

Ministrul a comentat, de asemenea, construcția centralei nucleare de la Belene și rentabilitatea acesteia în acest moment. „Acum este ușor să vorbim despre valoarea proiectului în 2006. Acesta este de 3,997 miliarde de euro, dar nu include costurile ulterioare. În timpul discuțiilor care au avut loc între 2006 și 2008, contractul pentru construirea uzinei nu a fost finalizat și parametrii săi, inclusiv cei financiari, nu au fost determinați”, a spus ea.

Ministrul mai susține că tehnologia de construcție a reactorului este cea mai modernă și fiabilă. „În prezent, avem echipamente care sunt plătite, un site licențiat, deținem o mare parte din documentele legate de licențierea acestui proiect, deci există toate premisele necesare pentru ca acest proiect să fie realizat pe principiul pieței… Acest site este construit pentru o centrală nucleară și dispune de toată infrastructura necesară”, a explicat Petkova, adăugând că, potrivit celui mai recent raport al BAS, site-ul are cel mai mic risc de cutremure în întreaga țară.

„Situația de astăzi este foarte diferită de ceea ce s-a întâmplat în 2012, când s-a decis să se oprească proiectul și s-a produs și această criză financiară și economică care nu ne-a permis să găsim cel mai bun model financiar pentru implementarea proiectului” a mai spus ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *