Acasă » Termo » Ministerul Energiei va declanșa propria anchetă în urma accidentului de la Mina Lupeni

Ministerul Energiei va declanșa propria anchetă în urma accidentului de la Mina Lupeni

30 octombrie 2017
Minerit
energynomics

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că ministerul pe care îl conduce va declanșa o anchetă proprie pentru a stabili împrejurările în care a avut loc evenimentul de la Mina Lupeni, în urma căruia doi mineri au murit, iar un al treilea a fost rănit. „O informare scurtă au făcut, am stabilit ca în baza informării să creăm o comisie, dar vreau să creez această comisie după ce se finalizează și se înaintează raportul ITM. Dacă aș trimite eu o comisie de la minister care să înceapă să pună întrebări în același timp și eventual să avem și răspunsuri în același timp cu ancheta pe care ar avea-o ITM, s-ar putea interpreta și de ITM și de către Parchet că vrem într-un fel să influențăm sau să ducem ancheta lor într-o direcție. Așteptăm să comunice raportul ITM-ul către Parchet, după aceea vom declanșa și noi propria noastră anchetă. Am cerut Consiliului de Administrație al complexului și conducerii să aibă o întâlnire de analiză, să vadă dacă au fost unele lucruri care au putea fi prevenite, de ce nu s-au prevenit, să se ia acele măsuri de îndreptare”, a precizat Toma Petcu, citat de Agerpres.

Ministrul Energiei a mai afirmat că directorul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) l-a informat, joi seara, că au fost achiziționați 200 de stâlpi de susținere care vor fi distribuiți în minele care au nevoie.

„O veste bună am primit-o aseară de la domnul director, au reușit să accelereze procesul de achiziționare a acelor stâlpi și grinzi de susținere, am înțeles că săptămâna asta le-au intrat 200 de astfel de stâlpi noi în complex, urmând să fie distribuiți către minele care au nevoie și bineînțeles și către Lupeni și sper să-și achiziționeze materialele de care au nevoie. (…) Din ce m-au informat, decizia de achiziție au avut-o mai demult, numai că la aceste proceduri de licitații nu s-a prezentat nimeni. Cu sindicaliștii din Valea Jiului am discutat de trei ori pe acest subiect, le-am spus că resurse financiare sunt, procedurile au fost demarate, dar nu mai aveți credibilitate și nu mai vin companii care să încheie contracte cu voi. (…) Îmi doresc ca tot ce se achiziționează să cumpere din Românie, dar ținând cont că suntem o piață deschisă, nu putem să intervenim să spunem că stâlpii ar trebui să fie fabricați la Gorj sau la Dolj sau în altă parte. Știu că nu se mai fabrică în România (stâlpii n.r.), probabil că sunt de undeva de afară”, a mai spus Petcu.

Doi mineri și-au pierdut viața, iar al treilea a fost rănit în urma unei surpări care s-a produs pe 5 octombrie într-un abataj al Minei Lupeni, din Valea Jiului. Victimele făceau parte dintr-o echipă de 11 mineri care lucrau în subteran, opt dintre aceștia reușind să fugă ori să scape cu viață din locul surpării de cărbune.

Un comentariu la „Ministerul Energiei va declanșa propria anchetă în urma accidentului de la Mina Lupeni”

  1. mnistrul a fost tras pe sfoara ca de obicei. Nu stalpii sunt vinovati ..stalpii sunt doar niste cricuri hidrauluice de 2,2 metri Faptul ca au fost gasiti la cca 1,8 metri atesta ca acolo a fost LOVITURA DE ACOPERIS — termen miner pentru caderi specifice sistemului de exploatare EXTREM DE PERICULOS OAMENILOR .. Vinovatul principal este .. PETCU care opereaza fara consilieri corespunzatori care sa-l protejeze la minciuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *