Acasă » Electricitate » Ministerul Energiei invită industria să contribuie la legea de înființare a Fondului Național de Investiții în Eficiență Energetică

Ministerul Energiei invită industria să contribuie la legea de înființare a Fondului Național de Investiții în Eficiență Energetică

27 octombrie 2022
Electricitate
energynomics

Ministerul Energiei intenționează să creeze un Fond Național de Investiții în Eficiența Energetică, care va fi un instrument economico-financiar destinat susținerii și realizării cu prioritate a proiectelor care vizează creșterea eficienței energetice și reducerea gazelor cu efect de seră.

”Suntem în discuții pentru promovarea Fondului de investiții în eficiență energetică care va trebui să fie un stimulent pentru eficiență. Am pus deja în dezbatere publică [forma inițială a documentului] și așteptăm de la mediul de afaceri intervenții și sugestii în elaborarea acestui fond. Am identificat deja și niște surse de finanțare”, a declarat Matei Dimitriu, din cadrul Direcției pentru Eficiență Energetică din Ministerul Energiei.

Fondul va fi utilizat în vederea susținerii și realizării obiectivelor asumate prin Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030.

Veniturile Fondului vor fi constituite din alocarea bugetară anuală la nivelul Ministerului Energiei, o cotă de 0,1% din valoarea brută anuală a veniturilor generate operatorilor economici care consumă anual o cantitate de energie de peste 1.000 tone echivalent petrol, din amenzile încasate în urma aplicării sancțiunilor privind eficiența energetică.

O altă sursă de venituri pentru acest fond va fi reprezentată de sumele necheltuite din bugetul aprobat privind finanțarea IMM-urilor și domeniului HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice, precum și a stațiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in, prin programul ELECTRIC UP.

”Interesul principal este pe industrie și prin raportările la consumuri de energie de la primărie mergem cumva și spre zona de comunități”, a explicat Dimitriu,, în cadrul conferinței “Comunități sustenabile – Timișoara”, organizate de Energynomics și SmartiCity.

a

Pe toată durata evenimentului, reprezentanții Novotrol au răspuns întrebărilor participanților. Novotrol este canalul partener al grupului Baker Hughes pentru divizia T.P.S. (Turbomachinery and Process Solutions) si F.&P.T. (Flow & Process Technologies) pentru România. „Povestea noastră a început în anul 1996 alături de divizia F.&P.T. Masoneilan Control Valves și Consolidated Safety Valves. 27 de ani mai târziu suntem tot alături de F&P.T. dar alături de noi si divizia T.P.S. Nuovo Pignone și Thermodyn oferind soluții mai complete și mai complexe precum turbine pe gaz și compresoare”, ne-a spus Andrei Paraschiv, Sales Engineer la Novotrol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *