Acasă » Electricitate » Ministerul Energiei: Implementarea în România a tehnologiilor SMR, importantă pentru securitatea energetică

Ministerul Energiei: Implementarea în România a tehnologiilor SMR, importantă pentru securitatea energetică

9 noiembrie 2023
Electricitate
energynomics

România îşi menține încrederea în tehnologiile SMR, implementarea cu succes în țara noastră a acestora fiind importantă pentru securitatea energetică şi pentru atingerea obiectivelor climatice prin înlocuirea treptată a centralelor bazate pe cărbune cu SMR, susțin reprezentanții Ministerului Energiei.

„România îşi menține încrederea în tehnologiile SMR, care sunt complementare tehnologiilor reactoarelor la scară largă în ceea ce priveşte modularitatea şi flexibilitatea. Credem cu tărie că implementarea cu succes în România, până în următorul deceniu, a tehnologiilor SMR este importantă pentru securitatea energetică şi pentru atingerea obiectivelor noastre climatice prin înlocuirea treptată a centralelor bazate pe cărbune cu SMR. România este aliniată cu alte state europene şi internaționale care doresc să dezvolte şi să implementeze tehnologii SMR pentru a-şi îndeplini obiectivele de decarbonizare, securitate energetică şi de independență”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Aceste precizări vin după ce Asociația municipală a sistemelor de producere a energiei din Utah (UAMPS) şi NuScale Power Corporation (NuScale) au anunțat că au convenit de comun acord să renunțe la proiectul de energie fără carbon (CFPP).

Potrivit reprezentanților ministerului Energiei, proiectul SMR derulat în România poate poziționa țara ca lider al statelor care susțin SMR. În plus, proiectele bazate pe tehnologia SMR sunt aliniate cu perspectiva UE, care recunoaşte contribuția SMR la îndeplinirea obiectivelor de decarbonizare şi securitate energetică, aducând beneficii suplimentare, dincolo de generarea de energie, precum menținerea şi crearea de noi locuri de muncă în industrie.

„România are peste 27 de ani de operare în siguranță a uneia dintre cele mai performante centrale nucleare din lume şi un organism de reglementare nucleară riguros şi experimentat – CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare din România), responsabil cu respectarea reglementărilor naționale şi europene, precum şi un parteneriat transatlantic solid în domeniul nuclear. În plus, în temeiul Tratatului Euratom, UE dispune de un cadru clar pentru securitate nucleară. De asemenea, UE promovează o colaborare puternică între statele membre, pentru a consolida eforturile şi inițiativele şi pentru a asigura implementarea cu succes şi în siguranță a SMRurilor. În acest context, România are toate premisele pentru a dezvolta proiecte bazate pe tehnologia SMR”, se menționează în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *